Priče > Društvo

Vučić na OTVARANJU sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana: Ponosan sam na srpska vina koja najbrže NAPREDUJU

Sve je spremno za otvaranje Drugog međunarodnog sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana

Izvor: K1info/Tanjug

16/11/2023 > 17:05 >> 18:08

podeli vest:

Vučić na OTVARANJU sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana: Ponosan sam na srpska vina koja najbrže NAPREDUJU
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na drugom sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana očekuje između 30.000 i 50.000 posetilaca i da je ovaj treći po veličini u Evropi, posle sajmova u Veroni i Dizeldorfu.

Vučić je u razgovoru sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem uoči ceremonije otvaranja sajma rekao da je na sajmu prisustno oko 40 izlagača iz Crne Gore, što je veliki broj za zemlju te veličine.

- Prošli put su napravili odličnu promociju svog vina Nota, to je dobro vino. Ponosan sam na srpska vina koja najbrže napreduju. I crnogorska vina dobro napreduju - rekao je Vučić i dodao da kada je reč o vinima nikoga ne možeš da prevariš.

Na tržištu automobila možeš da prevariš, ali kod vina ne, istakao je Vučić.

Milatović je rekao da i Crna Gora beleži napredak u vinarstvu zahvaljujući malim vinarijama, ali da su ipak "Plantaže 13. jul" njihovo najveće bogatstvo u tom sektoru.

Vučić je dodao da smatra da su vina u Srbiji ipak malo bolja, ali da se raduje svim dobrim vinima, kao što su i ona iz Italije i Francuske koja su stigla na beogradski vinski sajam.

Milatović je rekao na to da se sa predsednikom Srbije ne slaže baš po svim pitanjima, ali da se svakako po pitanju vina slažu.

- Došao sam na poziv predsednika Srbije da dođem na sajam. Vino nas spaja bez obzira na neke sitne razlike. Čestitam Vučiću na jednoj sjajnoj ideji i dobroj organizaciji, a da li će se neka reigonalna integracija zvati OB ili Berlinski proces je manje važno. Važno je da sarađujemo i to je najvažnija poruka - naglasio je Milatović.

Vučić je na to primetio da u Berlinu ne vole ono čime oni ne mogu da upravljaju i da u inat on baš voli ono čime mi upravljamo.
Pozivam sve građane Srbije da dođu i vide veličanstveni sajam, poručio je Vučić.

Predsednik Vučić je ranije zajedno sa premijerkom Anom Brnabić dočekao ispred sajma makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednika italijanske regije Veneto Luka Zaja.

Predviđeno je da se video porukom obrati i albanski premijer Edi Rama.

Otvaranju sajma prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije u prethodnom sazivu Vladimir Orlić i više ministara u Vladi Srbije Jelena Begović, Maja Gojković, ministar odbrane MIloš Vučević, kao i predsednik PKS Marko Čadež.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

 

Današnji dan je posvećen profesionalnim kupcima i zvanicama, a od petka do nedelje, kada se sajam zatvara, biće otvoren i za građanstvo, najavili su organizatori.

Sajam će ove godine okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija, i to iz više od 28 zemalja što je duplo više izlagača nego lane.
 

Ostavite komentar