Priče > Društvo

Tamara Vučić posetila INSTITUT za nuklearne nauke "Vinča"

Ona je posetila i Laboratoriju za molekularnu biologiju i endokrinologiju, koju je osnovao akademik Dušan Kanazir, još jedan predsednik SANU

Izvor: K1info/Tanjug

07/11/2023 > 19:51

podeli vest:

Tamara Vučić posetila INSTITUT za nuklearne nauke "Vinča"
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić posetila je danas Institut za nuklearne nauke "Vinča", multidisciplinarni naučni institut koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina.

Tamara Vučić je u obilazak Instituta pošla sa direktorkom Snežanom Pajović, koja ju je upoznala sa radom Instituta i njegovom istorijom.

Pajović je istakla da Institut zapošljava veliki broj žena, 63 odsto svih zaposlenih i podsetila koliko su njima važne reči čuvene naučnice Marije Kiri, "Što više znate, manje se bojite".

 

Pajović je navela i da Institut već 10 godina ima program "otvorenih vrata", sa ciljem da učenicima i građanima približi nauku.

Gospođa Vučić je obilazak počela od Laboratorije za fizičku hemiju, koju je osnovao 1948. godine osnivač Instituta Pavle Savić, budući predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kako je naveo rukovodilac Laboratorije, u njoj trenutno radi 65 zaposlenih, od toga 25 mladih doktoranata.

Oni rade na istraživanjima u oblastima laserske i masene spektroskopije, razvoju i primenama plazmenih izvora, biohemiji, biomedicini, genetici, zelenoj hemiji...

U okviru te Laboratorije gospođa Vučić je obišla laboratoriju za elektrohemiju, koja se bavi istraživanjem obnovljivih izvora energije i goriva budućnosti.

Tu je imala priliku da vidi set koji predstavlja vodoničnu energiju, tehnologiju koja je danas najviše primenjena u automobilskoj industriji.

Ona je posetila i Laboratoriju za molekularnu biologiju i endokrinologiju, koju je osnovao akademik Dušan Kanazir, još jedan predsednik SANU koji je radio na Institutu.

Kako je rukovodilac te Laboratorije rekla, u njoj radi 50 saradnika, od toga 15 mladih doktoranata.

Istraživanja ove Laboratorije obuhvataju molekularne aspekte biomedicine, endokrinologije, neurobiologije, psihijatrije, kancerogeneze i radijacione biologije. 

Pored istraživačkih aktivnosti, Laboratorija za molekularnu biologiju i endokrinologiju obavlja i komercijalne usluge namenjene zdravstvu, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Nakon toga Tamara Vučić je posetila Laboratoriju za radijacionu hemiju i fiziku "Gama", odnosno Radijacionu jedinicu u okviru Laboratorije, koja pruža usluge industrijske sterilizacije i konzervacije proizvoda bezbednom primenom gama zračenja.

Tamara Vučić je posetu završila obilaskom Laboratorije za radioizotope, čija se delatnost odvija u oblastima hemije, farmacije i medicine i bazira se na razvoju novih jedinjenja obeleženih različitim radionuklidima za primenu u dijagnostici i terapiji.

Ovo je jedina laboratorija na Balkanu koja proizvodi kapsule joda, koje se koriste za dijagnostiku kancera.

One se prave po porudžbini za svakog pacijenta posebno i šalju u institute za onkologiju i ostale zdravstvene ustanove.
U okviru Laboratorije za izotope, Tamara Vučić je imala priliku da vidi "vruće ćelije", u kojima se kapsule joda proizvode.

Institut za nuklearne nauke „Vinča" osnovan je 1948. godine kao naučni centar za istraživanje najsavremenijih tema u osnovnim prirodnim naukama – fizici, hemiji i biologiji.

Zadatak da osnuje institut dobio je profesor Pavle Savić, koji je pozvan nazad u Jugoslaviju iz Instituta za fizičke probleme u Moskvi, gde je radio u laboratorijama akademika, kasnije Nobelovca, Pjotra Leonidoviča Kapice.

Većinu početnih laboratorija (za fiziku, hemiju i biologiju) Pavle Savić je sam projektovao i nadgledao njihovu izgradnju.
On je okupio u Institutu tadašnju mladu naučnu elitu Jugoslavije, uglavnom od stručnjaka entuzijasta koji su tek završili školovanje.

Ubrzo nakon početka, Institutu je bila namenjena realizacija državnog nuklearnog programa istraživanja, koji je okončan 1968. godine.

Od te godine institut nastavlja istraživanja u okviru mešovitog koncepta i danas je "Vinča" multidisciplinarni naučni institut koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Rad Instituta je dao direktan doprinos razvoju privrede države, svih njenih delatnosti i čitavog niza institucija, pa su tako osnovani: Elektronska industrija Niš, Odsek za tehničku fiziku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Fakultet za fizičku hemiju, Institut INEP, Institut ITNMS, Institut Mihajlo Pupin, Institut za fiziku u Beogradu.

Prvi računari u našoj zemlji napravljeni su upravo u Institutu Vinča, a iz Instituta su potekla i dva predsednika SANU.
Institut je posetio i veliki broj svetski priznatih naučnika, kakvi su Nils Bor, Pjotr Kapica, Isidor Rabi, Glen Siborg, Edvin MekMilan i mnogi drugi.


 

Ostavite komentar