Priče > Društvo

PORFIRIJE poslao SNAŽNU PORUKU: Molimo se za sve ljude SVETA i za MIR koji je širom PLANETE ugrožen

Eparhija trenutno ima parohije i misije u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Ekvadoru, Venecueli, Peruu, Nikaragvi, Kostariki, Panami...

Izvor: K1info/Tanjug

03/11/2023 > 12:52

podeli vest:

PORFIRIJE poslao SNAŽNU PORUKU: Molimo se za sve ljude SVETA i za MIR koji je širom PLANETE ugrožen
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Povodom dolaska patrijarha srpskog Porfirija u Argentinu služen je svečani čin doksologije (molitve) u manastiru Svetog Save u Buenos Airesu uz molitveno učešće episkopa buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila, niškog Arsenija, dalmatinskog Nikodima i remezijanskog Stefana, sveštenstva, monaštva i  naroda.

Patrijarh je apelovao da je potrebna molitva za sve ljude sveta, za mir u svetu, za mir koji je širom naše planete danas ugrožen.

- Molim vas da se molite i za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, kao i za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, da i tamo dođe mir, da Gospod pomogne da bude više razumevanja među ljudima, da ljudi u pomenutim mestima i na svakom mestu razumeju da su jedni drugima potrebni i da na zemlji ima mesta za svakog čoveka, za svaku dušu živu - rekao je Porfirije.

Patrijarh i članovi njegove sveštene pratnje posetiće 4. novembra 2023. godine i manastir Svetog Nikole u Maćagaju, a kruna Patrijarhove posete biće osvećenje hrama Svete Trojice u Resistenciji 5. novembra 2023. godine. 

Planirano je da se patrijarh Porfirije sretne i razgovara sa najvišim zvaničnicima države Argentine, gradonačelnicima i guvernerima provincija, Kardinalom Buenos Ajresa i predstavnicima ambasade Srbije.

Eparhija buenosajreska i južno-centralnoamerička Srpske pravoslavne crkve osnovana je 2011. godine. 

Na eparhijskom tronu nalazi se Kirilo (Bojović), čije sedište se nalazi u sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice u Buenos Ajresu. 

Eparhija trenutno ima parohije i misije u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Ekvadoru, Venecueli, Peruu, Nikaragvi, Kostariki, Panami, Salvadoru, Dominikanskoj Republici i Gvatemali.

Bogosluženju je prisustvovao i Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. 

Porfirije je svečano dočekan u popodnevnim časovima 2. novembra 2023. godine u manastiru u Buenos Airesu.
 

Ostavite komentar