Priče > Društvo

MISTERIOZNA duboka CRNA RUPA pojavila se usred LIVADE: Meštani sela ROSIĆI kod KOSJERIĆA šokirani PRIZOROM ponora

Stanovnici su u prvi mah bili veoma uplašeni, jer je lako moglo da se desi da u ovaj bezdan neko i upadne

Izvor: K1info/RINA

01/11/2023 > 22:21

podeli vest:

MISTERIOZNA duboka CRNA RUPA pojavila se usred LIVADE: Meštani sela ROSIĆI kod KOSJERIĆA šokirani PRIZOROM ponora
Foto: RINA.rs


Da priroda može da iznenadi kad se najmanje nadate još jednom se pokazalo, a ovaj put u selu Rosići kod Kosjerića kad se sasvim slučajno pred ljubiteljima prirode koji su se zatekli na licu mesta, u zemlji nasred livade pojavila - ogromna, crna rupa.

Meštani su u prvi mah bili veoma uplašeni, jer se lako moglo desiti da u ovaj bezdan neko i upadne.

- Obrušio se deo zemlje zbog velike količine vode, a onda se pojavio krater dubok nekoliko metara. To je okno nekadašnjeg rudnika magnezijuma. Pored greda koje se ubezbeđivale samo okno i podupirale zemlju u samoj rupi se pojavila velika količina vode, što je za nas bio neverovatan prizor - kazao je za Milan Božović iz Kosjerića.

On dodaje, da ova prirodna pojava i velika rupa prepuna vode nije sasvim slučajna, jer se to dogodilo ispod planine Divčibare, koja je bogata izvorima čiste vode za piće.

- Tu se nalazio rudnik magnezita koji je zavtoren posle rata. Usled ogromnih voda koje su punile rudarska okna, rudari su pobegli da bi sačuvali glave, i od tada je taj rudnik napušten. Čak i danas se vidi ulaz u okno na Divčibarama. Može se smatrati da je upravo rudnik ovog minerala bio jezgro nastanka Divčibara kao naselja - ističe Božović.

On poziva sve one koji mogu da urade istraživanja i ispitivanja vezana za ova rudarska okna, jer smatra je taj kraj jako bogat srpskom istorijom i bogatstvom za koje bi ljudi trebalo da znaju.

Ostavite komentar