Priče > Društvo

Više od 50 hiljada ĐAKA potpisalo PETICIJU za skraćenje RADNE nedelje na 4 DANA: Kod kojih RAZREDA je to IZVODLJIVO?

Ministarka prosvete je rekla da je ovo primamljivo možda za završne razrede srednje škole, ali...

Izvor: K1info

31/10/2023 > 16:52

podeli vest:

Više od 50 hiljada ĐAKA potpisalo PETICIJU za skraćenje RADNE nedelje na 4 DANA: Kod kojih RAZREDA je to IZVODLJIVO?
Foto: Shutterstock


Najvećim budžetima raspolagaće resori finansija, prosvete i poljoprivrede, pokazuje Zakon o budžetu za 2024. godinu, koji je usvojen gotovo dva meseca ranije nego prošle godine. U emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović govorila je o profesorima, maturantima, ekskurzijama, kao i o peticiji za skraćenje radne nedelje na četiri dana.

- U nekim uputstvima koje smo dali, postoji nastavni i van nastavni sadržaji programa. Ti van nastavni podrazumevaju multidisciplinarni pristup. Podrazumevaju izdvajanje dece po sferama interesovanja. Učenici petog i osmog razreda, mogu biti zainteresovani za boks ili učenice za balet, ali to moramo da prepoznamo. Ta neka anticipacija nastavnika koji su u školi, nije samo da se pripremi čas da bude što interesantniji. Oni su tu uigrani i to jako dobro rade. Nego, hajde da vidimo tu različitost dece, gde je koje dete najbolje - rekla je ona i dodala:

- Biće najbolje tamo gde ima prirodnih interesovanja. Toliko ima sjajne dece, njihov vokabular me fascinira. Ja se sad družim sa njima mnogo više nego ranije. Prosto od njih učim. Dosta pričamo o maturi, što je ispit zrelosti, koji je mnogo važan za akademsku budućnost mladih ljudi. Ja imam nameru pre nego što donesem, neke definitivne odluke, da napravimo dijalog sa maturantima, da vidim šta bi oni uradili da su ministri i šta mi sugerišu, u tim ispitima zrelosti uradili, da on bude što približniji njihovim očekivanjima i njihovim potrebama.

Više od 50 hiljada učenika je potpisalo peticiju za skraćenje radne nedelje na četiri dana, Slavica Đukić Dejanović ističe da je to moguće sprovesti u završnim razredima srednjih škola.

- Primamljivo je i možda za završne razrede srednje škole razmišljati u tom pravcu da se uvede veći broj časova u četiri dana, a peti dan da bude rezervisan za aktivnosti koje mogu biti zabavnog karaktera. Kod dece koja su u prvom razredu, to nije izvodljivo. Dete ima psihičku energiju i ono je hipervigilno. To znači da njega sve interesuje i mi njemu treba da razvijemo koncentraciju. Ako ono četiri dana ide u školu, a tri dana zaboravi na ono što je naučilo, a to je da se malo koncentriše, da svoju psihičku energiju usmeri na neki zadatak. Onda će verovatno sporije razvijati tu sposobnost da održi pažnju na jednom zadatku, koliko je potrebno - rekla je ona i dodala:

- Sve te ideje, posebno kada 50 hiljada dece nešto potpiše jako su bitne za svakog ko je ministar i ko je odgovoran za prosvetnu i obrazovnu politiku u jednoj zemlji. Ima mesta uvek da razgovaramo o tome, ali moramo videti upravo u zavisnosti od svih tih razlika, šta se može zapravo prihvatiti kao neka solucija odnosno rešenje.

Foto: screenshot/K1

 

Slavica Đukić Dejanović o incidentu na ekskurziji

- Nemili incident je i ako je dete ogrebano na ekskurziji. Jeste se to dogodilo, deca su se koškala. Sukob je bio među mladima, običan, kakav smo imali i mi. Završilo se dobro. Radilo se zaista o lakšoj telesnoj povredi, ali je strašno što je informacija roditeljima i svima nama, došla kroz medije, a nije od direktora ili nastavnika koji je trebalo da obavesti ministarstvo, pa da mi damo jedno saopštenje koje neće imati senzacionalistički karakter, nego će biti prava informacija. U tome jeste problem. Sve to što se događalo, može i nama na ulici da se dogodi, čim izađemo iz kuće - rekla je ona i dodala da izveštaja od policije još uvek nema:

- Postupci koji su pred policijom i pred tim organima, zahtevaju određene supervizije pre nego što se daju kao definitivni izveštaji. Konzulat odmah reaguje onog momenta kada je informisan. Direktorka i nastavnici su morali da misle o učeniku i kakav će eho biti ovde u Srbiji, tako da je sa malim zakašnjenjem stigla informacija do konzulata.

Ona je objašnila i kakav je postupak planiranja ekskurzija

- Osnovne škole zbog bezbednosnog faktora su u Srbiji, izuzev kada postoji poseban razlog da neka škola ili razred, želi da poseti bilo koju zemlju u inostranstvu, ono napiše zahtev Ministarstvu i mi to odobravamo, ali nažalost takvih zahteva nema, jer je tu finansijski momenat jako važan. Kada je srednja škola u pitanju, ekskurzije se planiraju preko raznih agencija i one preuzimaju jedan deo odgovornosti, ali nikada niko neće reći ova agencija je zatajila. Postoji formular odgovornosti, ako se nešto loše desi - rekla je ona i dodala:

- Nije dovoljno dobar trenutak. Mi procenjujemo bezbednost putovanja bilo kojim prevoznim sredstvom. Nije više sada ni Ukrajina, već Bliski istok, terorističkih napada može biti svuda. Roditelji imaju veliku zebnju i nastavnici imaju problem da povedu tu decu, da budu izloženi sa tom decom nekim rizicima. Naše je da činimo sve što možemo iako smo mali, da dajemo doprinos da se mir što pre vrati u svaki kraj sveta, jer taj svet je jedno ogromno selo za našu decu i za našu malu zemlju, a da ne govorim za ove velike.

Zbog predložene radne subote, jedan učenik kome se ovakva ideja nije dopala, bio je agresivan i brutalan, a načinio je i ozbiljne pretnje, zbog kojih je jedna profesorka napustila školu i rekla da ne želi više da radi u njoj. Ministarka prosvete kaže da je protiv učenika pokrenut disciplinski postupak.

Foto: RTS Printscreen

 

- Kada se tako nešto dogodi, to je jedna forma nasilja. Ta nastavnica je na bolovanju, vratiće se u školu. Škola je u obavezi da aktivira tim za borbu protiv nasilja. To znači, poziva se odmah porodica učenika, Centar za socijalni rad, policija se obaveštava preko školskog policajca. Školska uprava iz nadležnosti inspekcijskih aktivnosti, preuzima svoje aktivnosti. Čitav niz proceduralnih postupaka počinje da se odvija. Pokreće se disciplinski postupak protiv deteta. Usvojili smo zakon da sada možete poslati dete na neku humanitarnu aktivnost - rekla je ona.

Slavica Đukić Dejanović o OŠ "Vladislav Ribnikar"

- Jedan deo škole je adaptiran za ovu školsku godinu. Škola ima sjajnu tradiciju, lokaciju, sa lepim sećanjima na prošlost, izuzev majskih događaja, koji su bili jezivi. Roditelji i deca su ocenili da škola treba da funkcioniše. Međutim, škola će morati da pretrpi promene u svemu. Jedan deo škole će služiti za obeležavanje sećanja i tuge na decu koje više nema i na Dragana koga više nema, ali neće biti čitava škola u toj nameni, biće život i sećanje na decu koje više nema. Vlada je donela nacrt da se međunarodnom tenderu obratimo stručnjacima koji će nam pomoći da u razgovoru sa roditeljima dece koje su tragično nastadala, tražimo idejno rešenje za poruku - rekla je ona.

Ostavite komentar