Priče > Društvo

Slavimo Svetog apostola Tomu - TOMINDAN: STARI OBIČAJ KAŽE da se DANAS nigde ne IDE, osim u CRKVU

Sveti Toma je poznat kao apostol koji nije odmah poverovao u vaskrsenje Isusa Hrista, zbog čega postoji izraz "neverni Toma"

Izvor: K1info/kurir.rs

19/10/2023 > 06:51

podeli vest:

Slavimo Svetog apostola Tomu - TOMINDAN: STARI OBIČAJ KAŽE da se DANAS nigde ne IDE, osim u CRKVU
Foto: Printskrin/spc.rs


Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Tomindan, dan posvećen Svetom apostolu Tomi.

Sveti Toma je poznat kao apostol koji nije odmah poverovao u vaskrsenje Isusa Hrista, zbog čega postoji izraz "neverni Toma" koji ukazuje na nekoga ko nije spreman da poveruje u nečije reči sve dok se sam ne uveri u istinitost.

Kada se, prema Svetom Pismu, Isus Hrist ponovo javio učenicima, Toma je pružio ruku i dodirnuo njegovo rebro kako bi se uverio. Još jedna priča o Svetom Tomi zabeležena u svetim knjigama jeste događaj Pokrova Presvete Bogorodice na koji je Sveti Toma zakasnio, ali kada je došao i tražio da se oproosti od Bogorodice, shvatili su da se Bogorodica uznela u nebo, a da je u grobu ostao samo sveti pokrov, koji je kasnije prenesen u Carigrad.

Tomindan je praznik koji su proslavljali od davnina naši preci, a za njega se vezuju i razni narodni običaji i verovanja. Tako su smatrali da Sveti Toma ima pečat od oblaka, ne da bi slao oluje, već kišu koja je potrebna radi plodova zemlje.

Mnoge porodice u Srbiji proslavljaju Tomindan kao krsnu slavu, a u starim vremenima slavili su ga zanatlije kao što su dunđeri i drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, bunardžije, kaldrmdžije i zidari - na taj dan nisu obavljali svoje poslove.

U nekim krajevima se veruje da Sveti Toma štiti vernike od vukova. Postoji stara srpska izreka "Sveti Toma, sedi doma", pa se na ovaj dan nigde ne ide (izuzev u crkvu na molitvu). To je jedan od najvažnijih starih običaja.

Ipak, praznik najpre donosi poruku da je važno posvetiti se duhovnom razvoju, molitvi i dobrim delima, kao i podeliti sa drugima ljubav i radost.

Ostavite komentar