Priče > Društvo

Srbija ima najbolju BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU u poslednjih 5 godina: Broj poginulih pao za 15%

On je dodao da je i broj povređenih u saobraćajnim nezgodama smanjen za devet odsto

Izvor: K1info/Tanjug

12/10/2023 > 20:06

podeli vest:

Srbija ima najbolju BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU u poslednjih 5 godina: Broj poginulih pao za 15%
Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ NIKOLA MLADENOVIĆ/bs


U periodu od 1. januara do 10. oktobra u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginulo je 365 ljudi, što je za 15 odsto manje u odnosi na isti period pošle godine kada je poginulo 427 osoba, rekao je danas na Zlatiboru ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

On je dodao da je i broj povređenih u saobraćajnim nezgodama smanjen za devet odsto.

Govoreći na otvaranju foruma Unapređenje sistema bezbendosti saobraćaja (USBS) Gašić je dodao da je stanje bezbednosti u saobraćaju najpovoljnije u poslednjih pet godina.

On je istakao da će ovim načinom finansiranja unapređenja bezbednosti saobraćaja koji je značajno izmenjen Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, sredstva namenski, planski i odgovorno biti utrošena kako bi Srbija, po bezbednosti saobraćaja, bila među 10 najbezbednijih zemalja Evrope.

- Ovaj cilj nije lako dostići i zahteva neprekidno i istrajno zalaganje nadležnih institucija, ali i celog društva, jer osnovni preduslov za dobre rezultate akcija koje sprovodimo, jeste podizanje svesti građana o opasnostima i posledicama do kojih dovodi neodgovorno ponašanje u saobraćaju. Moramo dopreti do svakog građanina, probuditi im odgovornost i osnažiti svest o tome da odgovornim ponašanjem i poštovanjem saobraćajnih propisa čuvaju sopstvene živote, živote svojih najmilijih i živote ostalih učesnika u saobraćaju - naglasio je ministar Gašić.

Ukazao je na to da je sve obimnije izveštavanje medija o saobraćajnim nezgodama stvorilo je percepciju javnosti da "imamo katastrofu na putevima“. Istakao je da je stanje u saobraćaju u ovom trenutku daleko povoljnije, a da su pripadnici policije konstantno na terenu i da su od početka godine otkrili više od 930.000 prekršaja, dok je više od 43.000 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Iako su brojke ohrabrujuće, načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević kaže da svi faktori u vezi sa saobraćajem moraju raditi zajedno na Stretegiji za bezbednost saobraćaja do 2030. godine kako bi bezbednost učesnika bila na što većem nivou.

- Ono što je jako bitno da kažemo da smo izmenili i Zakon o bezbesnosti u saobraćaju, imamo značajne novine koje će unaprediti bezbednost i od kojih očekujkemo značajne rezultate - rekao je Lakićević i pojasnio da će tome doprineti i Stretegija usvojena 28. septembra.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Branko Stamatović navodi da je u prethodnim godinama postojao model gde su lokalne samouprave direktno dobijale 30 odsto od svake naplaćene novčane kazne, a zatim su dostavljale svoje programe na koje je Agencija davala saglasnost i oni su opredeljivali sredstva za unapređenje bezbednosti saobraćaja na način kako su oni procenjivali.

Dodao da će to sada biti promenjeno jer rezultati nisu bili dobri.

Ostavite komentar