Priče > Društvo

RODITELJI, obratite pažnju: VELIKI KAŠALJ ponovo se JAVLJA KOD DECE, ovo su SIMPTOMI

Deca kreću sa respiratornim infekcijama pa je broj pregleda u domovima zdravlja povećan

Izvor: K1info/Tanjug

06/10/2023 > 13:12

podeli vest:

RODITELJI, obratite pažnju: VELIKI KAŠALJ ponovo se JAVLJA KOD DECE,  ovo su SIMPTOMI
Foto: Freepik.com


Načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić izjavila je da je na toj klinici povećan broj pregleda i prijema dece sa respiratornim virusnim infekcijama, a da je sve učestalija i pojava pertusisa, odnosno velikog kašlja, koji je, nažalost, ponovo među najmlađim pacijenatima. 

- Broj pregleda je povećan, što je normalno za ovaj period, krajem septembra i početkom oktobra mi uvek imamo najveći broj pregleda respiratornih pacijenata jer su krenuli kolektivi - vrtići i škole i deca kreću sa respiratornim infekcijama. To nije ništa neobično, ali malo neobično jeste da se pojavljuju u poslednje vreme i slučajevi pertusisa ili velikog kašlja. Javlja se najčešće kod male dece, nevakcinisane ili nedovoljno vakcinisane - rekla je za Tanjug Ostojić.

Prema njenim rečima, trenutno je na klinici 15 respiratornih pacijenata, na odeljenju tuberkuloze je jedno dete, a na kovidu više nema dece. 

Kada je reč o velikom kašlju, dr Ostojić ističe da je to zarazna respiratorna bolest koju izaziva bakterija Bordetela pertusis.

- Mi smo mislili da je pre petnaest godina ta bolest iskorenjena i trebalo bi da bude jer postoji potpuno efikasna vakcina koja ide u obavezan kalendar vakcinacije i vakciniše se u tri doze od drugog meseca života do šestog i revakcinacija nakon godinu dana - rekla je dr Ostojić.

Navela je da prva faza velikog kašlja liči na svaku respiratornu infekciju, najčešće nema povišene temperature, a da je druga i najteža faza zacenjivanja i da ona najduže traje - može i do dva meseca, u kojoj dete ima salve napada kašlja sa zacenjivanjem.

Na kraju ide faza oporavka koja traje od 10 do 15 dana i tako se završava veliki kašalj koji se u narodu zove i sto dana kašlja - rekla je dr Ostojić. 

Dodala je da je u poslednjih nekoliko meseci dvoje, troje dece bilo hospitalizovano zbog uzrasta i zbog napada kašlja.
 

Ostavite komentar