Priče > Društvo

TROBOJKE SE VIJORE NAD REPUBLIKOM SRPSKOM: Banjalučani priredili VELIČANSTVEN PRIZOR sa zastavom dugom 100 METARA

Veterani Srbije i Republike Srpske raširili zastavu preko mosta na Drini

Izvor: K1info/Tanjug

15/09/2023 > 16:13

podeli vest:

TROBOJKE SE VIJORE NAD REPUBLIKOM SRPSKOM: Banjalučani priredili VELIČANSTVEN PRIZOR sa zastavom dugom 100 METARA
Foto: PrintScreen/Tanjug TV


Republika Srpska i Srbija danas obeležavaju veliki nacionalni praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u gradovima Srpske istaknute su srpske trobojke.

Gradski odbor SNSD-a Banjaluka obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave uz zastavu Republike Srpske dugu 100 metara.

Članovi Gradskog odbora SNSD-a su razvili zastavu ispred sedišta stranke i krenuli prema Trgu Krajine.

Kolonu su predvodili funkcioneri ove stranke noseći zastave, a priključili su im se brojni građani, prenosi RTRS.

Republika Srpska i Srbija danas obeležavaju veliki nacionalni praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u gradovima Srpske istaknute su srpske trobojke.

U Prijedoru od jutros zastave Srbije i Srpske krase ulice, škole i ustanove.

Derventa je prekrivena trobojkama. 

Na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu održan je prigodan program pod nazivom Pozdrav zastavi, koji su pripremili učenici Osnovne škole "Petar Kočić", prenela je RTRS.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske pozvalo je građane i instuticije u Srpskoj da danas vidno istaknu zastavu Republike Srpske povodom Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Centralna manifestacija povodom proslave ovog jedinstvenog praznika biće održana večeras u niškoj hali Čair.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave veterani Srbije i Republike Srpske raširili su danas srpsku zastavu dugu 50 metara preko mosta na Drini Bajina Bašta – Skelani.

Događaj je organizovalo Udruženje veterana 63. padobranske brigade u saradnji sa veteranskim udruženjima iz Republike Srbije i Republike Srpske, a prisustvovalo je oko 120 veterana.

Pevačka grupa “Zvuci sa kamena” iz Novog Sada otpevala je pesme: Trobojka, Padobranska himna, Ovo je Srbija, Tamo daleko…

Predsednik Udruženja veterana 63. Padobranske brigade Vidoje Kovačević kazao je da je ovaj praznik pokazatelj jedinstva srpskog naroda, a da je srpska zastava neokaljana kroz vekove, sačuvana u borbama i da je most na Drini "idelano mesto da se spoji sa braćom iz Republike Srpske".

- Simbolika je da na današnji dan pošaljemo poruku mira, razumevanja, tolerancije i da naše zastave budu dične i ponosne na junake koji su ih čuvali, a ujedno da se setimo naših stradalih junaka koji su dali živote za  zastavu - poručio je Kovačević.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošlajvanje, boračka i socijalna pitanja Mile Karanović rekao je da mu je čast što se sa mosta šalje sliku koja pokazuje da "samo sloga Srbina spasava", a da obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave ima državni značaj i govori o identitetu -  ko smo, šta smo i odakle dolazimo.

- Kralj Petar I uručio je 1911. godine  51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, nijedna nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja i govori o časti i hrabrosti srpskog borca što smo kroz istoriju više puta dokazivali - rekao je Karnović.

On je podsetio na slavu srpskih junaka iz balkanskih i Prvog svetskog rata koji su pod zastavom na današnji dan krenuli u proboj Solunskog fronta.

- Srpska trobojka bila im je značajnija od života, jer je opominjala da sloboda nema cenu, ni alternativu. Barjaktari su ginuli, ali zastave su sačuvane. Zbog svih njih danas obeležavamo ovaj dan - dodao je Karanović.

On je naveo da je srpska zastava simbol stradanja, ali i da su u njoj "sve naše besmislene podele".

Rekao je da i takva predstavlja jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, ali da jesmo različiti" i da je u tome lepota zajedništva.

- Nema Bosanaca i Srbijanaca, nema prekodrinskih ovih i onih... Svi mi činimo jedan častan i ponosan narod. Uz srpsku trobojku ide ponos Mišara, Deligrada, Kumanova, Kolubare, Cera i Kajmakčalana, ali Idu i krvave bitke devedesetih i Vukovar, Koridor, Košare… Ide ponos svih žrtava datih za čuvanje slobode, to ne smemo zaboraviti i zato moramo učiti decu i vaspitavati omladinu na idealima jedinstva, zastave i časne slobode - rekao je Karanović.

General potpukovnik u penziji Miodrag Panić rekao je da je susret na mostu odraz velike želje boračkih organizacija, veterana i ratnih invalida i ima veliku simboliku.

- Po ovim prostorima sada slobodno šetamo i ponosimo se onim što smo učinili za ovaj kraj i ovaj narod, kao što se ponosimo delima naših predaka, jer današnji praznik je nastao u znak sećana na proboj Solunskog fronta, a mi smo potomci tih ratnika i trudimo se da ih ne obrukamo ni u jednom segmentu - kazao je Panić.

On je dodao da je najvažnija stvar što su se na mostu sreli i izgrlili ljudi koji su nekada bili spremni da daju život za Srbiju.

General u penziji Goran Radosavljević Guri rekao je da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne pravde jedan od najznačajnijih praznika za državu, a pogotovo za veterane koji su se borili za slobodu srpskog naroda bilo gde da se nalazi sa ove ili one strane Drine.
- Drina nije granica, Drina nas samo spaja i daj Bože da se mnogo godina okupljamo i slavimo što smo uspeli da sačuvamo ovaj deo srpskih država - kazao je Radosavljević.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je 2020. godine, a obeležava se u znak sećanja na probijanje Solunskog fronta 1918. godine i s ciljem osnaživanja jedinstva između srpskog naroda,  ali i jačanja kulta nacionalane zastave.
 

Ostavite komentar