Priče > Društvo

Šta piše u nacrtu ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA?

Javna rasprava o novim medijskim zakonima trajaće o 6. oktobra, rekao Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović

Izvor: K1info/Tanjug

15/09/2023 > 09:52

podeli vest:

Šta piše u nacrtu ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA?
Foto: Freepik.com


Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je, povodom Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, izjavio danas da on definiše mnogo stvari kada je u pitanju zaštita maloletnika. 

- Po prvi put se definiše šta je to rijaliti program i šta može da bude sadržaj rijaliti programa. Kada je u pitanju bezbednost dece na internetu, kroz Nacionalni kontakt centar koji radi već pet godina omogućavamo i preventivno i reaktivno delovanje kada postoji probelm bezbednosti dece - rekao je Jovanović gostujući na TV Prva. 

Pored Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, radi se i na Nacrtu zakona o elektronskim medijima koji je, prema rečima Jovanovića podjednako bitan za Ministarstvo. 

- Ove zakone smo radili predano i temeljno i to su bazični zakoni koju definišu medijsku sferu. Zajedno smo ih radili sa novinarskim i medijskim udruženjima. Takođe smo radili sa međunarodnim partnerima koji su nam u tome pomagali, a to su Delegacija EU i misija OEBS-a u Srbiji, Norveška ambasada i Fondacija Konrad Adenauer - naveo je ministar. 

On je rekao da je u Nacrtu zakona o javnom informisanju preciznije definisano šta je javni interes i dodao da je značajno poboljšan postupak sufinansiranja medija.

- Definisano je kada se raspisuju oglasi, na koji način, ko može da bude član komisije koja donosi odluku o sufinansiranju medija i po prvi put u našem zakonu se pojavljuje Savet za štampu kao samoregulatorno telo - naglasio je Jovanović. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Medijska i novinarska udruženja, kaže Jovanović, su insistirala da se osnuje Savet za štampu kao semoregulatorno telo koje prati kršenja kodeksa novinara. 

Govoreći o Zakonu o elektronskim medijima, rekao je da on redefiniše i pojačava nezavisnost REM-a. 

- Čak 50 članova ovog zakona definiše sam REM i po prvi put zakonodavna vlast, odnosno Skupštinski odbori se povlače iz predlaganja članova REM-a. Do sada su oni predlagali tri člana saveta, u ovom predlogu nacrta zakona te članove predlažu Poverenik za ravnopravnost, Ombudsman i Udruženje elektronskih medija - ukazao je Jovanović. 

Govoreći o bezbednosti dece, on je istakao da na besplatan broj 19833 svako može da se obrati ukoliko ima problem vezan za bezbednost dece na internetu, ili preko portala "Pametno i bezbedno".

- Naš kontakt centar je povezan i sa policijskim stanicama na čelu sa MUP-om i sa centom za socijalni rad i sa školskim upravama i školama. Pravovremeno delujemo i trudimo se da taj problem rešimo u najkraćem roku - naveo je Jovanović. 

Jovanović je pozvao sve da se uključe da se uključe u javnu raspravu kada su u pitanju medijski zakoni, koja će trajati do 6. oktobra. 

- Onog trenutka kada izađe naš pravilnik za 5G pozivam sve zainteresovane da daju doprinos. Svaki predlog koji može da poboljša predloge ovog zakona i podzakonskog akta biće usvojen - zaključio je Jovanović. 

Ostavite komentar