Priče > Društvo

TAMARA VUČIĆ najavila formiranje UPRAVE ZA RETKE BOLESTI: Srbija je 10 godina uključena u ovu BORBU

Danas počinje i obavezan skrining na spiralnu mišićnu atrofiju (SMA)

Izvor: K1info/Tanjug

14/09/2023 > 11:28

podeli vest:

TAMARA VUČIĆ najavila formiranje UPRAVE ZA RETKE BOLESTI: Srbija je 10 godina uključena u ovu BORBU
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg


Uprava za retke bolesti pri Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju uskoro će početi sa radom, rekla je supruga predsednika Srbije Tamara Vučić na konferenciji "Caring for Rare" posvećenoj retkim bolestima.

Ona je naglasila da je danas vrlo važan dan, jer su donete važne odluke i dodala da država izdvaja značajna sredstva za lečenje retkih bolesti.

- U 2023.godini država je za retke bolesti u budžet za retke bolesti izdvojila 7,2 milijarde dinara. Srbija je već 10 godina uključena u ovu borbu - dodala je ona.

Inače, od danas počinje obavezan skrining na spiralnu mišićnu atrofiju (SMA).

Direktorka Republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radivojević Škodrić rekla je da je obišla dve bebe koje su već testirane na SMA u porodilište na Zvezdari.

- Obišla sam dečaka i devojčicu koji su testirani. Bebe su dobro. Danas idem da obiđem i bebe rođene posle ponoći u Valjevu koje su testiranje - rekla je ona.

Ona je istakla da je budžet za retke bolesti 2012. godine bio 130 miliona dinara, dok je sada taj broj 7,2 milijarde dinara.

U Beogradu se održava Međunarodna konferencija posvećena retkim bolestima koja je okupila više od 100 učesnika iz 20 zemalja kako bi razgovarali o značaju retkih bolesti, unapređenju lečenja i povezivanja.

Ostavite komentar