Priče > Društvo

Stiglo nam je "MILION" PITANJA o e-Kalkulatoru za PENZIJE - ovo su BAŠ SVI DETALJI

Portal e-Kalkulator Fonda PIO je prilično jednostavan za korišćenje, ali je prethodno neophodno kreirati korisnički nalog

Izvor: K1info

13/09/2023 > 11:46

podeli vest:

Stiglo nam je "MILION" PITANJA o e-Kalkulatoru za PENZIJE - ovo su BAŠ SVI DETALJI
Foto: Shutterstock


Elektronska usluga e-Kalkulator biće unapređena u narednim mesecima.

Kada se to desi i ostali osiguranici, ne samo oni koji su u poslednjoj godini radnog staža, moći da vide koji bi iznos penzije mogli da očekuju na osnovu dosadašnjeg ostvarenog staža i podataka u bazi matične evidencije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Do tada, iz Fonda podsećaju, da je pristup portalu e-Kalkulator moguć preko Portala za elektronsku identifikaciju.

- Osnovni preduslov je da korisnik ima kreiran korisnički nalog na Portalu eID. Prijava je moguća ili mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Ukoliko se korisnik odlučio za prijavu mobilnom aplikacijom ConsentID, potrebno je da preuzme, instalira i aktivira mobilnu aplikaciju. Sve je potpuno besplatno za sve građane Srbije i za njeno korišćenje korisniku nije potreban čitač za kvalifikovani elektronsti sertifikat, kao ni instalacija dodatnih softvera - kažu u Pio fondu. 

Aplikacija ConsentID se preuzima iz Google play ili App Store. Nakon instalacije aplikacije potrebno je istu aktivirati uz pomoć parametara ili QR koda koji se preuzimaju besplatno uz važeći lični dokument na nekom od šaltera pošte, opštine ili banke.

- Posle uspešne aktivacije moguća je prijava na Portalu e-Kalkulator mobilnom aplikacijom.​ Prilikom prijave, korisnik bira opciju Mobilna aplikacija, unosi svoju imejl adresu kojom je registrovan i putem mobilne aplikacije jednim klikom potvrđuje svoj identitet. Ukoliko se korisnik odlučio za prijavu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, neophodno je da na računaru ima instaliran softver odgovarajućeg sertifikacionog tela. Kod nas postoji više sertifikacionih tela (Pošta, MUP, Halkom, Privredna komora, eSmart Systems), ali jedini besplatan sertifikat je sertifikat MUP-a na ličnoj karti - dodaju oni. 

Foto: Unsplach.com

 

Pored instalacije softvera potrebno je da korisnik poseduje i čitač za lične karte za uspešno korišćenje sertifikata.

Dakle, sam Portal e-Kalkulator Fonda PIO je prilično jednostavan za korišćenje, ali je prethodno neophodno kreirati korisnički nalog na Portalu za elektronsku identifikaciju (Portal eID) na jedan od dva opisana načina.

Građanima se, kreiranjem naloga na jedan od dva navedena načina na Portalu eID, pored pristup. Portalu e-Kalkulator Fonda PIO, istovremeno omogućava pristup i drugim portalima organa javne uprave.

Foto: Shutterstock

 

Portal e-Kalkulator Fonda PIO napravljen je na savremenoj informatičkoj platformi, i pored samog uvida u podatke iz baze matične evidencije Fonda, pruža mogućnost sabiranja staža osiguranja, obračuna penzije u godini ostvarivanja prava, kao i obračuna invalidske penzije, što dosadašnje elektronske usluge nisu omogućavale.

- Kao što smo naveli, sam Portal e-Kalkulator je prilično jednostavan za korišćenje, ali je prethodno neophodno kreirati korisnički nalog na jedan od dva predviđena načina na Portalu eID - kažu u PIO fondu. 

Oni naglašavaju i da pošto se uradi neophodna migracija podataka, kada bi i svi  osiguranici, ne samo oni koji su u poslednjoj godini radnog staža, mogli da vide koji bi iznos penzije mogli da očekuju na osnovu dosadašnjeg ostvarenog staža i podataka u bazi matične evidencije Fonda.

- U ovom slučaju je neophodno naglasiti da taj podatak uglavnom ne bi imao visok stepen tačnosti, zbog činjenice da bi se u obračunu uzimali u obzir samo trenutni podaci iz baze matične evidencije, a da oni ne bi bili konačni ukoliko bi osiguranik u međuvremenu navršio još godina staža osiguranja dok ne ispuni uslov za penziju - dodaju oni. 

Korisnicima je ponuđena mogućnost direktne komunikacije s Fondom na svakoj stranici koja im se otvori, ne samo radi prijave otežanog pristupa, već i rado dobijanja objašnjenja za podatke koje su videli ili očekivali da vide, a nisu evidentirani u bazi matične evidencije Fonda.

- Nastojimo da u što kraćem roku odgovorimo na svaki upit i damo instrukcije osiguranicima šta bi trebalo da preduzmu kako bi blagovremeno ispravili propuste svojih poslodavaca i dopunili podatke vezane za staž osiguranja - dodaju u PIO fondu. 

 

Ostavite komentar