Priče > Društvo

Detaljan vodič za PENZIONERSKE KARTICE: Kako da se PRIJAVITE, kada da je PREUZMETE i da li se mislilo i na INVALIDE

Iako je prijava davno počela penzioneri i dalje imaju mnogo nedoumica, ali sada se na jednom mestu nalaze baš svi odgovori

Autor: Katarina Milanović

11/08/2023 > 20:44

podeli vest:

Detaljan vodič za PENZIONERSKE KARTICE: Kako da se PRIJAVITE, kada da je PREUZMETE i da li se mislilo i na INVALIDE
Foto: Shutterstock/Youtube PrintScreen/KTV Televizija - Zvanični kanal


Do sada se za dobijanje Penzionerske kartice prijavilo 660.000 korisnika, kažu za k1info.rs u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Međutim, iako je elektronska prijava počela još u martu, a na šalterima pošta širom Srbije penzioneri mogu da se prijavljuju od 8. avgusta, i dalje ima onih koji ne znaju kako tačno do kartice koja će im doneti brojne pogodnosti.

Nedoumica među najstarijim građanima ima puno, a mi smo rešili da odgovorimo na baš sve.

Pojedini penzioneri i dalje ne znaju kako da se prijave, neke muči što karticu još nisu dobili, a uvek ima i onih koji se pitaju čemu uopšte prijava.  

"Invalid sam prve kategorije 100%. Kako i gde uzeti penzonersku karticu i može li član porodice podići karticu", "Gde da se prijavimo", "Ne razumem čemu prijavljivanje, ako svi penzioneri imaju pravo na karticu? Osim toga, sve podatke o svim penzionerima već postoje u PIO fondu, treba samo izraditi kartice i poslati ih na kućnu adresu! Ali, što da bude jednostavno, kad može komplikovano!" - samo su neki od komentara.

Jedno od najčešćih pitanja tiče se invalida i teških bolesnika, osoba koje ne mogu same da podnesu zahtev za izdavanje u pošti.

Foto: ATA Images

 

Mogućnost elektronskog prijavljivanja dostupna je svima, pa i njima, ali čak i u tom slučaju postoji problem - ko će podići karticu kada jednom bude izrađena. Oni se pitaju da li to može da učini neko u njihovo, a odgovor smo potražili u PIO Fondu. 

- Za korisnike koji iz bilo kog razloga ne mogu lično da se prijave za dobijanje Penzionerske kartice, odnosno da dođu lično da je preuzmu, Fond je predvideo mogućnost da to umesto njih učine zakonski zastupnik ili punomoćnik - rekli su u PIO fondu.

Kada kartice budu u rukama penzionera, moći će da ih koriste uz indetifikacioni dokument. I ovo je unelo nedoumice među najstarije građane koji su se pitali kako će ljudi koji ne mogu sami u kupovinu moći da iskoriste pogodnosti.

- Ukoliko neko iz zdravstvenih ili drugih objektivnih razloga nije u mogućnosti da koristi svoju Penzionersku karticu, za njeno korišćenje može ovlastiti drugo lice - objasnili su u PIO fondu.

Ono što takođe zabrinjava one koji su zahtev za izdavanje kartice već podneli je što još uvek nisu dobili nikakvu povratnu informaciju od države. 

- Svi korisnici koji su podneli prijavu za dobijanje Penzionerske kartice, bez obzira na to da li su prijavu podneli onlajn ili na drugi način, biće obavešteni, kada njihova kartica bude izrađena, o tome kada i gde mogu da dođu da je preuzmu - rekli su PIO fondu za K1info.rs, ali nisu precizirali kada će se to tačno dogoditi.

Ipak, kako je ranije najavljeno, primena novih penzionerskih kartica počinje tek 1. oktobra, pa još ima ovoljno vremena da najstariji građani preuzmu svoje kartice.

 

Foto: Pexels.com

 

Mnogi penzioneri pitaju se i zbog čega uopšte moraju da se prijavljuju kada pogodnost važi za sve, a njihovi podaci su već u sistemu.

- Kako bi Penzionerska kartica funkcionisala na predviđen način, odnosno da bi korisnici na osnovu njenog korišćenja sakupljali bodove i njihovim trošenjem ostvarivali popuste i druge pogodnosti u javnom sektoru, neophodna je obrada određenih podataka koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Da bi sve bilo realizovano u skladu sa zakonom, korisnik koji podnese zahtev za Penzionersku karticu u obavezi je da označi da li daje saglasnost za obradu podataka o ličnosti u ove svrhe ili ne. 
Dakle, pravo na pogodnosti (poklon, popust ili nešto drugo) važi za sve koji po odredbama Pravilnika o Penzionerskoj kartici imaju pravo na karticu, ali bodove mogu sakupljati samo oni korisnici koji daju saglasnost za obradu podataka. Upravo iz tog razloga nije moguće za sve korisnike automatski uraditi kartice, već samo za one koji podnesu zahtev i tom prilikom se izjasne da li su saglasni sa obradom ličnih podataka
- objasnili su u PIO fondu za naš portal.

Šta je uopšte penzionerska kartica?

Prijava za penzionerske kartice počela je 15. marta, a penzioneri u Srbiji od 8. avgusta to mogu da učine i na šalterima 1.530 pošta širom zemlje. 

Pravo na penzionersku karticu ima 1,7 miliona korisnika ovog Fonda. Kartice će moći da dobiju svi koji su na platnom spisku Fonda PIO. Dakle, korisnici penzija, ali i naknada, kao što su one za negu i pomoć drugog lica, telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, privremene naknade za vreme nezaposlenosti koje nije prevedeno u invalidsku penziju. 

Kartica je besplatna i penzionerima će pružati brojne pogodnosti od 1. oktobra, od kada će moći da je koriste. Do sada se akciji priključilo oko 400 kompanija, a korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa. Kartice će omogućiti najstarijima da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja.

U Ministarstvu finansija ranije su rekli da bi korisnici prilikom plaćanja roba i usluga trebalo da kasiru pokažu penzionersku karticu i da tako dobijaju bodove koje kasnije mogu da iskoriste za ostvarivanje dodatnih pogodnosti.

Za utrošenih 500 dinara na ovaj način, dobija se jedan bod, a bodovi se kasnije mogu iskoristiti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti, pri čemu se mesečno po kartici može dobiti najviše onoliko bodova koliko iznosi prosečna penzija u Srbiji.

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti. Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica. Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.

Da je interesovanje među penzionerima veliko pokazuje i činjenica da se u martu, za prvih sedam dana, prijavilo čak 370.000 korisnika. 

Kako da se prijavite?

Postoje dva načina za prijavu: elektronski na sajtu PIO fonda, od kuće i bez čekanja u redovima, a druga mogućnost je lično na šalterima pošta širom Srbije ili u filijalama PIO fonda. 

Foto: Shutterstock

 

Prema rečima direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relje Ognjenovića, pojedine lokalne samouprave su se već organizovale da pruže pomoć korisnicima u postupku prijave, otvorili su posebne šaltere za penzionere i to ne samo u opštinama, već i na nivou mesnih zajednica.

Što se tiče elektronske prijave, ona je jednostavna i brza, i traje do dva minuta. 

Korak 1 

Za početak je potrebno da u pretraživaču ukucate www.pio.rs, nakon čega će se otvoriti stranica PIO fonda. 

Zatim kliknite na ikonicu PENZIONERSKE KARTICE, baš kao što je obeleženo na slici.

Foto: printscreen Pio fond

 
Korak 2

Kada vam se otvori sledeći prozor kliknite na PRIJAVA KORISNIKA ZA PENZIONERSKE KARTICE. 

Foto: printscreen Pio fond

 
Korak 3

Na stranici koja vam se otvorila potrebno je da kliknete na PODNOŠENJE PRIJAVE.

Foto: printscreen Pio fond

 
Korak 4

Kada vam se otvori ovaj prozor moraćete da unesete svoj Jedinstveni matični broj građana (JMBG), kontakt telefon i mejl adresu. 

Takođe, potrebno je da kliknete na PODNESI PRIJAVU.

Foto: printscreen Pio fond

 
Provera prijave

Ukoliko ste se već prijavili za penzionersku karticu i želite da proverite koji je status prijave, uradite prva dva koraka isto kao kada ste se prijavljivali.

Na trećem koraku, umesto PODNOŠENJE PRIJAVE, potrebno je da kliknete PROVERA STATUSA PRIJAVE.

Foto: printscreen Pio fond

 

Nakon klika na "Proveru statusa prijave" treba da unesete svoj JMBG, nakon čega treba da kliknete na PROVERI PRIJAVU.

Foto: printscreen Pio fond

 

Činjenice o prijavi i korišćenju:

* Penzionerska kartica će moći da se preuzme lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika i koristiće se uz važeći lični identifikacioni dokument 
* Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili Fondu
* Preko kartice izdate na ime pogodnosti će se ostvarivati kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju

Ostavite komentar

Jelica Milovanovic

Zašto ne nabrojote koje su pogodnosti umesto što pišete "i mnoge druge pogodnosti," - koje ??? Da vidimo isplati li nam se čekanje u redovima, davanje punomoćja trećem licu i davanje svih naših podataka vama

15.08.2023 20:09
Жељко Дражићпријав

Пријавио сам се за картицу, и у пријави написао да ми се достави на кућну адресу, да ли је то валидно?

30.08.2023 18:15
Tomislav Milcic

Prijavio se za karticu i javili mi uspešno, medjutim u oktobru nisam bio kuci a u poštanskom sanduče nadjem obaveštenje da se 20 dana kartica nalazi u pošti. Bilo je više od 20 dana kartice nema u pošti kaže vraćena, u pio fondu kazu u centrali iz fonda se niko nejavlja, kako da dodjem do kartice i ja i supruga???

12.12.2023 12:41