Priče > Društvo

LEKARI u Srbiji na MUCI zbog ERISA: Polako se ŠIRI, liči na PREHLADU, a jedan simptom je SIGNAL za odlazak kod DOKTORA

Očekuje se da vakcina bude distribuirana u najskorijem periodu, pre svega u zapadne zemlje

Izvor: K1info/blic.rs

11/09/2023 > 17:31

podeli vest:

LEKARI u Srbiji na MUCI zbog ERISA: Polako se ŠIRI, liči na PREHLADU, a jedan simptom je SIGNAL za odlazak kod DOKTORA
Foto: Shutterstock


Eris, podsoj varijante omikron se polako, ali sigurno, posle Evrope širi i u Srbiji. Iako bolest počinje bezazleno, kijanjem i curenjem nosa, ovaj oblik korona virusa može kod ranjivijih osoba izazvati i upale pluća, pa čak dovesti i do hospitalizacije, složni su naši stručnjaci.

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki, iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje, kaže da je eris zabeležen u svetu prvi put u februaru ove godine i od tada se veoma postepeno, polako, ali sigurno širi.

- Prema poslednjim podacima, u Sjedinjenim Američkim Državama je u preko 20 odsto izolovanih kovid virusa koji su u cirkulaciji zauzeo prvo mesto. Nije apsolutno dominantan, ali je na prvom mestu i to se desilo i u Velikoj Britaniji gde se beleži sa ispod 20 odsto. Što se tiče ostalih evropskih zemalja i nas, nema razloga da ne bude isti scenario. Sigurno da će biti dominantan, verovatno i apsolutno – kaže dr Nebojša Bohucki.

Prema njegovim rečima najznačajnija je klinička slika erisa koja prema podacima iz SAD-a, daje uglavnom simptomatologiju prehlade ili nazeba.

- Simptomi erisa su začepljen nos, zatim curenje nosa, osoba kija, kašlje, ima glavobolju. Zanimljivo da bol u grlu može da daje osećaj pečenja i žarenja. Sve to liči na simptome prehlade i pre svega ima afinitet ka gornjem respiratornom sistemu. Međutim, kod nas kod osoba iznad 65 godina života, i kod mlađih od 65 godina koji imaju narušeni imuni sistem, primećeno je da se spušta i na donje respiratorne organe, pre svega na pluća i može da izazove pneumoniju što je svakako ozbiljnija stvar u odnosu na simptome prehlade. I primećeno je da je moguća i hospitalizacija - navodi on.

Liči na prehladu

Dalje dodaje da je takav scenario već zabeležen u SAD.

- Prema podacima koje imam za SAD raste postepeno broj hospitalizovanih upravo iz kategorije iznad 65 godina i mlađih sa narušenim imunim sistemom – kaže dr Bohucki i napominje da očekuje da takva situacija bude i kod nas čim eris postane dominantan.

Foto: Shutterstock

 
Ključni simptom

Ranije je Svetska zdravstvena organizacija poručila da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Slično kao i kod ostalih omikronskih varijanti, simptomi bolesti se mogu okarakterisati, kako smo već naveli, simptomima sličnim gripu (povišena temperatura, glavobolja, curenje iz nosa, bol u grlu, mišićima i zglobovima, slabost).

Lekari kažu i da je povišena temperatura ključni simptom, zbog kojeg treba da se obrate svom doktoru.

Stručnjaci navode da nema dokaza da podvarijanta EG.5 izaziva simptome koji su drugačiji u odnosu na one koji su već poznati. Simptomi kovida uključuju: temperaturu, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

Preporuka za vakcinu

Vakcina je već napravljena prema prethodnom podsoju omikrona, a to je kraken, i očekuje se da bude distribuirana u najskorijem periodu, pre svega u zapadne zemlje.

- Ako gledamo koliko je eris mutirao u odnosu na kraken, nije mnogo. Nisu velike razlike između ova dva podsoja i kada vakcina bude došla i kod nas, svakako je preporuka da se vakcinišimo - poručuje epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

Podsećamo, eris, jedan od podsojeva korona virusa omikron, a zvanično je pre tri dana potvrđen i u Srbiji. Naime, Institut za javno zdravlje Vojvodine je saopšteno da je EG.5 zabeležen na teritoriji Južnobačkog okruga.

Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog materijala obezbeđenog 30. avgusta u okviru rutinskog nadzora nad kovidom – navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ostavite komentar