Vesti > Srbija

NIJE GOTOVO: Korona ponovo PRED VRATIMA SRBIJE - šta sve MORAMO DA ZNAMO o sojevima ERIS I FORNIKS

Simptomi infekcije ovim podsojevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa - curenje ili zapušen nos, glavobolja, umor, upaljeno grlo...

Izvor: K1info/nova.rs

05/09/2023 > 07:46

podeli vest:

NIJE GOTOVO: Korona ponovo PRED VRATIMA SRBIJE - šta sve MORAMO DA ZNAMO o sojevima ERIS I FORNIKS
Foto: Shutterstock

Nove podvarijante koronavirusa uveliko su zabeležene u Kini, Španiji, Porutgalu, a prvi slučajevi zaraze ovim oblicima u regionu detektovani su i u Crnoj Gori. 

Reč je o virusima Eris (EG.5) i Forniks (FL1.5.1) varijante. Eris se brzo širi, ali stručnjaci kažu da nije opasniji od prethodnih varijanti. Koji su simptomi ovih sojeva korone i da li bi građani trebalo da budu zabrinuti?

Kod podsojeva EG.5.1 i FL1.5.1 desila se mutacija na spajk proteinu, odnosno delu virusa koji olakšava ulazak virusa u ćeliju, te stoga ovi podsojevi potencijalno mogu da izbegnu imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i uslovi pojačanu transmisiju – dovede do rasta u broju obolelih.

Forniks varijanta i dalje je pod nadzorom stručanjaka.

Eris je u avgustu postao dominantna varijanta u Sjedinjenim Američkim Državama, a Svetska zdravstvena organizacija ga je klasifikovala kao "varijantu od interesa", što znači da ima genetske promene zbog kojih se lako prenosi, izaziva teže oblike bolesti ili zaobilazi imuni sistem.

- Zabrinutost je zbog toga što se lako širi, ali ne izgleda kao nešto što do sad već nije haralo Sjedinjenim Američkim Državama u poslednja tri do četiri meseca - rekao je profesor molekularne mikrobiologije i imunologije na Džon Hopkins Univerzitetu Endru Pekoš.

Foto: Shutterstock

 

Čak je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u svom saopštenju navela da se, na osnovu dostupnih dokaza, "rizik za javno zdravlje koji predstavlja EG.5 na svetskom nivou ocenjuje kao nizak“.

Ova podvarijanta identifikovana je u Kini u februaru 2023. i prvi put je otkrivena u Sjedinjenim Amerilkim Državama u aprilu. Potomak je Omikron varijante KSBB.1.9.2 i ima jednu značajnu mutaciju koja joj pomaže da izbegne antitela koja je razvio imuni sistem kao odgovor na ranije varijante i vakcine korone. Ta prednost je možda razlog zašto je EG.5 postao dominantan soj širom sveta, i to bi mogao da bude jedan od razloga zašto je broj slučajeva koronavirusa ponovo počeo da raste.

Ta mutacija "može da znači da je više ljudi podložno zarazi, jer virus ima sposobnost da izbegne imuni odgovor", rekao je Pekoš.

Ali EG.5 izgleda da nema nikakve nove kapacitete kada je u pitanju zaraznost, simptomi ili verovatnoća da izazove tešku bolest. Dijagnostički testovi i terapije i dalje su efikasni protiv njega, rekao je Pekoš.

Izvršni potpredsednik Scripps Research u Lahoji u Kaliforniji Erik Topol, rekao je da nije previše zabrinut zbog ove varijante.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, Topol kaže da bi se bolje osećao kada bi nova formulacija vakcine, za koju se očekuje da će biti predstavljena na jesen, već bila dostupna. Naime, nova vakcina je napravljena na osnovu druge varijante koja je genetski slična EG.5. On čekuje se da će nova vakcina pružiti bolju zaštitu od EG.5 od prošlogodišnje vakcine, koja je kreirana kao odbrana na originalni soj koronavirusa i mnogo raniju varijantu Omikrona, piše New York Times.

- Moja glavna briga je za ljude sa slabim imunitetom koji spadaju u visokorizičnu grupu - rekao je doktor.

Rasprostranjenost i simptomi

U Kini, SAD, Južnoj Koreji, Portugalu i Španiji beleži se porast oboljevanja od EG.5 i za očekivati je, kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima virusa, da on u narednom periodu postane dominantan i u Crnoj Gori.

U nekim azijskim zemljama u kojima cirkuliše ova podvarijanta došlo je do povećanja broja hospitalizacija, ali nema dokaza o povezanosti između ove podvarijante i bilo kakvog naglog broja bolničkih prijema.

Dijagnostički testovi, koji se koriste u zdravstvenim ustanovama, za sada dobro prepoznaju novoregistrovane podsojeve virusa.

Podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su simptomi infekcije ovim podsojevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa.

To se odnosi na curenje ili zapušen nos, glavobolju, umor, upaljeno grlo i kijavicu.

Ostavite komentar