Priče > Društvo

Počinje jedna SAVIM DRUGAČIJA ŠKOLSKA GODINA - evo šta se SVE PROMENILO

Učenici prvi duži odmor imaju u novembru, a onda slede slobodni dani za Novu godinu

Izvor: K1info

01/09/2023 > 06:58

podeli vest:

Počinje jedna SAVIM DRUGAČIJA ŠKOLSKA GODINA - evo šta se SVE PROMENILO
Foto: ministarstvo prosvete


Uz himnu "Bože pravde" jutros je počela nova školska godina.

Letnji raspust je završen i ​đaci danas sedaju u školske klupe. Odmah posle 1. septembra sledi vikend, pa će učenici, ali i roditelji, još malo da odmore i naviknu se na nove obaveze.

Učenici prvi duži odmor imaju u novembru, a zatim za Novu godinu. Školske 2023/24. godine đaci u Srbiji će imati letnji i zimski raspust, ali i nešto kraće odmore tokom jeseni i na proleće, kao i jedan produženi vikend.

Prvi raspust, posle posle ovog letnjeg, je jesenji, koji počinje u sredu, 8. novembra 2023. godine, a kada se spoji sa nadolazećim vikendom, đaci će posle pet dana odmaranja vraćaju u klupe u ponedeljak, 13. novembra 2023. godine.

Kraj prvog polugodišta je u petak, 29. decembra, slede novogodišnji i božićni praznici, sve to tokom zimskog raspusta, tako da se đaci vraćaju u klupe tek u ponedeljak, 22. januara 2024. godine.

Foto: Shutterstock

 

Sledeći dani kada će đaci opet odmarati jeste u februaru - od četvrtka, 15. februara, a u klupe se vraćaju u ponedeljak, 19. februara.

Tokom prolećnog raspusta, koji počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine, đaci će imati osam dana da odmore i provedu uskršnje i prvomajske praznike. U klupe se vraćaju u utorak, 7. maja.

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, odnosno tog dana je kraj škole. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, navodi se u školskom kalendaru za sledeću školsku godinu.

Foto: Shutterstock

 

Kako piše u tom dokumetnu, učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak i u subotu, 22, odnosno 23. marta, a završni ispit ili malu maturu 17, 18. i 19. juna 2024. godine.

Školski kalendar za srednju školu isti je kao za osnovnu što se tiče jesenje, zimskog i prolećnog raspusta, razlikuje se samo kraj školske godine.

Kako sa navodi na sajtu Ministarstva prosvete, za učenike I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje u ponedeljak, 24. juna 2024. godine, odnosno već u petak, 21. kada je zapravo poslednji dan škole.

Za učenike IV razreda gimnazije, IV razreda četvorogodišnjih i III razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje po završetku maturskog/završnog ispita.

Foto: YouTube screenshot

 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je ranije da škole spremno dočekuju učenike, ali da će prve dve nedelje nastave biti drugačije nego prethodnih godina.

Naime, školama su stigle smernice delovanja za čitavu školsku godinu, naročito za prvo polugodište.

Jedna sasvim drugačija školska godina

* Himna na prvom času

* Policajci u školama

* Više časova fizičkog

* Besplatni udžbenici

* Promene u školskom kalendaru

* Nema velike mature

* Novi izborni predmeti

* Novi dualni modeli

* Smernice Ministarstva prosvete

* Mere protiv nasilja

Prema njenim rečima, obrazovno-vaspitni rad će u ovoj školskoj godini biti prožet obavezom svih da bezbednost dece, ali i negovanje onih vrednosti koje znače prave ljudske vrednosti za učenike, negovanje relacija u kojima ima poštovanja, poštovanje različitosti u saradnji, to će biti neka tendencija koja će se odvijati na različite načine i u školskim i u vanškolskim aktivnostima, koje će biti praćene zajedništvom učenika, nastavnika i roditelja kao aktera učenja.

- Proces učenja i vaspitanja će otpočeti 1. septembra i taj prvi dan će biti dan razgovora sa decom prema smernicama. Ne samo o programima nastavnim, nego pre svega o tome kako se deca osećaju, kakve relacije planiraju da neguju, šta će biti njihovi prioriteti i na koji način će svi ti akteri učenja biti povezani - objasnila je Slavica Đukić Dejanović.

Foto: Pixabay.com

 

Grad Beograd, kako je ranije odlučeno, obezbedio je besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji Beograda.

Po svemu sudeći, sav posao kada je reč o procedurama uradile su škole, a roditelji su mirni.

 

Važni datumi

1. septembar - početak školske godine

11. novembar - praznik Dan primirja, mini raspust koji traje od 8. do 12. novembra

29. decembar - kraj prvog polugodišta

29. decembar - 21. januar - zimski raspust

15 - 16. februar - praznik Dan državnosti, mini raspust od 15. do 18 februara

22. i 23. mart - proba male mature

29. april - 6. maj - prolećni raspust

31. maj - kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija

14. jun - kraj godine za osmake (ali sledi polaganje male mature)

21. jun - kraj za ostale osnovce i srednjoškolce

17, 18. i 19. jun - mala matura

28. jun - Vidovdan i svečana podela knjižica

Ostavite komentar