Priče > Društvo

Milićević MLADIMA koji žive u INOSTRANSTVU: Razmišljajte o SRBIJI kao opciji za BUDUĆNOST

On je objasnio da je krajnji cilj da se ojačaju postojeće i stvaraju još čvršće veze između Srbije i naših sunarodnika koji žive van Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

24/08/2023 > 17:46

podeli vest:

Milićević MLADIMA koji žive u INOSTRANSTVU: Razmišljajte o SRBIJI kao opciji za BUDUĆNOST
Foto: Pexel.com


Ministar zadužen za dijasporu Đorđe Milićević kaže da je da je cilj projekta letnjih kampova da podstakne naše mlade sunarodnike koji žive van granica zemlje da razmišljaju da kad završe škole i fakultete to svoje znanje upotrebe u Srbiji.

- Želimo da oni shvate da su uvek dobro došli u Srbiju, ma gde da živeli oni su Srbi i oni su naši najbolji ambasadori, oni su ti koji u budućnosti treba da grade mostove prijateljstva između Srbije i država u kojima žive - rekao je Milićević za Tanjug.

Prema njegovim rečima projekat letnjih kampova za decu iz dijaspore je jedan od projekata koji njegovo ministarstvo realizuje uz podršku Vlade Republike Srbije i Predsednika države, i obuhvata 22 kampa po celoj zemlji, podeljene na tri tematske oblasti: kulturno-umetnička društva, sportske kampove i naučno-obrazovne, odnosne EKO kampove.

Foto: Tanjug

 

Milićević je naveo da su Sjenica, Aranđelovac, Osečina, Knjaževac, Gornji Milanovac, Sokobanja, Sremska Mitrovica i Tutin samo neke od lokalnih samouprava u kojima će biti održani kampovi, da će u kampovima boraviti 5000 dece, i dodao je da će deca u kampovima boraviti od pet do sedam dana, u zavisnosti od programa koji je predvidela lokalna samouprava u kojoj se kamp nalazi.

- Cilj nam je da pored onoga što su tematske oblasti kampova naši mladi iz dijaspore se upoznaju i sa kulturno-istorijskim znamenitostima i da njihovom srcu još više približimo Srbiju - rekao je Milićević.

On je najavio da je za završnicu kampa predviđen defile i ceremonija koja će biti održana na dve tematske celine u Beogradu, kada će se okupiti sva deca koja su boravila u kampovima, i dodao je da se ovaj projekat ne završava realizacijom kampa, već će deca ponovo doći u Srbiju tokom oktobra ili novembra, za završnu manifestaciju.

- Oni dođu u Srbiju, razgovaraju sa svojim vršnjacima, razmenjuju znanja i iskustva, ja sam ubeđen da će ovo postati tradicija, da ćemo i početkom naredne godine imarti nastavak realizacije ovog programa - izjavio je Milićević.

On je objasnio da je krajnji cilj da se ojačaju postojeće i stvaraju još čvršće veze između Srbije i naših sunarodnika koji žive van Srbije, da se približi Srbija dijaspori i dijaspora Srbiji, i podsetio je da je važan korak ka tome bio Vidovdanski sabor održan ovog leta koji je u Skupštini Srbije okupio predstavnike 275 udruženja i organizacija koji okupljaju Srbe van Srbije.
 

Ostavite komentar