Priče > Društvo

Poslednji DAN školske godine u Srbiji: Nastavnici predlažu OCENE, a RODITELJI su dobili upitnik

Vlada je odlučila da se školska godina završi dve nedelje ranije, a vrata škola ostaju otvorena do 20. juna

Izvor: K1info/Tanjug

06/06/2023 > 11:31 >> 12:12

podeli vest:

Poslednji DAN školske godine u Srbiji: Nastavnici predlažu OCENE, a RODITELJI su dobili upitnik
Foto: Tanjug


Zbog tragedija koje su potresle društvo, Vlada je odlučila da se školska godina završi dve nedelje ranije, pa je danas počeo raspust i za osnovce i za srednjoškolce. 

Vršilac dužnosti ministra prosvete i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević izjavio je da je već 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa završeno, kao i da je zbog toga doneta odluka Vlade da školska godina bude završena 6. juna, jer i sam zakon predviđa odstupanje od 5 procenata.

-Školska godina završena je ne samo u OŠ "Vladislav Ribnikar" već i u ostalim školama jer je postajala bojaznost roditelja i u drugim školama i zbog toga je završena školska godina i u drugim školama i smatram da je ova odluka najbolja moguća prvenstveno za decu - rekao je Milićević za tv Prva.

On je dodao da odluka o završetku školske godine 6. juna nije samo rezultat njegovog prvog dana boravka u Ministarstvu prosvete. 

Foto: Tanjug

 

- Mnogo dugo su se vodili razgovori između roditelja iz škole "Vladislav Ribnikar" sa predstavnicima državnog rukovodstva i sa predsednikom i ti razgovori su bili jako teški, jako mučni, jer su roditelji još na početku tražili da se prekine sa nastavom - rekao je Milićević.

Milićević je dodao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosleđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je reč o zaključivanju ocena do 20. juna.

- Nastavnici predlažu ocene roditeljima i učenicima, ukoliko roditelji i učenik nisu zadovoljni ocenom onda se traži modalitet, vreme i način da učenik može da popravi ocenu ukoliko pokaže bolje znanje do 20. juna - rekao je Milićević.

On je dodao da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija škole, da jedan deo bude memorijalni centar i u zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje.

Foto: Pexels.com

 

 

Kada je reč o smeni direktorke OŠ "Vladislav Ribnikar", Milićević ističe da je obavljen inspekcijski nadzor i da je sačinjeno sedam primedbi.

- Sada je na direktorki škole da odgovori na primedbe koje su upućene, a nakon toga će biti doneta odluka, a tu odluku donosi Ministar prosvete - rekao je Milićević.

Inače, vrata škola u Srbiji ostaju otvorena do 20. juna za one koji bi da poprave ocene, ali i za učenike na dopunskoj nastavi, u slobodnim aktivnostima i produženom boravku.

Roditelji su dobili upitnike da se izjasne da li će njihova deca učestvovati u aktivnostima.

Ostavite komentar