Priče > Društvo

Stipendisti neće morati da VRATE NOVAC: Ovo je konačna odluka MINISTARSTVA PROSVETE

Do sada su studenti koji su konkurisali u oktobru, mogli da konkurišu i za onu u aprilu, ali se isplata prve obustavljala kad počne isplata

Izvor: K1info/Tanjug

28/06/2023 > 13:31

podeli vest:

Stipendisti neće morati da VRATE NOVAC: Ovo je konačna odluka MINISTARSTVA PROSVETE
Foto: Shutterstock


Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević rekao je danas da studenti koji su dobili duple stipendije - i od Ministarstva prosvete i od Fonda za nauku neće morati da vrate novac koji su dobili na konkursu ministarstva.

Milićević je na konferenciji za novinare rekao da će naredne školske godine oba konkursa biti raspisana u slično vreme, tako da studenti neće više dolaziti u ovakvu situaciju. 

On je podsetio da se u prethodnom periodu dešavalo da studenti dobiju i stipendiju od Ministarstva prosvete i Dositeja od Ministarstva nauke i tehnologije, kao i stipendije od Ministarstva sporta i od lokalne samouprave i da je zbog toga nephodna koordinacija sa svim akterima kako bi se, prema rečima Milićevića, napravio jedinstven infromacioni sistem da se takve stvari ne bi dešavale.

- To ne znači da ćemo mi otimati ili tražiti da se vrati novac, mi želimo da nađemo najbolje moguće rešenje uz konsultacije sa našim partnerima koje će biti u najboljem interesu studenata - poručio je Milićević.

Foto: Pixabay.com/Pexels.com

 

Preporuka državne revizorske institucije, prema rečima Milićevića, ide u smeru da nije pravedno da jedan manji broj studenata dobija više stipendija, a da ostali studenti ostaju bez stipendija i da će se na tome raditi u narednom vremenskom periodu.

- Decidno kažem kao Ministar prosvete da nema vraćanja novca. Za početak što možemo da uradimo je da Ministarstvo prosvete i Ministarstvo tehnologije u isto vreme raspišu konkurs - rekao je Milićević.

On je rekao i da je Ministarstvo prosvete dobilo izveštaj Državne revizorske institucije i preporuke o tome da student koji potpiše ugovor sa Ministarstvom prosvete ne možete imati drugu stipendiju i da će to u narednom periodu biti ispravljeno.

Stipendije su do sada dodeljivala ministarstva prosvete i nauke, pri čemu je konkurs za jednu u oktobru, a za drugu stipendiju u aprilu. Prema pravilima, student može da koristi samo jednu stipendiju.
 

Ostavite komentar