Priče > Društvo

Da li BIVŠI OSUĐENICI imaju šansu za DRUGU ŠANSU? Stručnu praksu završilo 90 ZATVORENIKA, ali - da li će NAĆI POSAO?

Jako je bitno da osuđenici naiđu na podršku okoline i samih poslodavaca

Izvor: K1info/b92.net

17/08/2023 > 16:59

podeli vest:

Da li BIVŠI OSUĐENICI imaju šansu za DRUGU ŠANSU? Stručnu praksu završilo 90 ZATVORENIKA, ali - da li će NAĆI POSAO?
Foto: Freepik.com


Prošle godine u Kazneno-popravnom zavodu u Zabeli obuku za stručno osposobljavanje završilo je oko 90 osuđenih lica. Cilj je da po izlasku iz zatvora što lakše i brže dođu do posla za koji su stekli sertifikat tokom izdržavanja kazne.

Država je dužna da kazni svakog ko izvrši krivično delo. Zakon kaže da je pravo na drugu šansu garantovano počiniocima krivičnih dela nakon što kaznu odsluže. Međutim, šta kaže praksa? Čemu se osuđenici mogu nadati kada budu oslobođeni?

Da li smo kao društvo spremni da bez stigme prihvatimo i zaposlimo osobu koja je bila na odsluženju zatvorske kazne? Od čega to zavisi ? Odgovore na ova pitanja dala je Stanislava Kulidžan, iz međunarodne organizacije Help, koja je bila gošća emisije 150 minuta.

- Organizacija Help je izuzetno ponosna na program resocijalizacije osuđenika. Mi smo počeli 2014. godine kao pilot aktivnost i taj projekat je bukvalno planuo, zahvaljujući naravno i pomoći Ministarstva pravde - započela je Svetlana Kulidžan.

Ona je otkrila kako se organizacija vodi principom "pomoć za samopomoć", ljudima daju alat kojim će oni da rade nešto. Kada je u pitanju položaj osuđenika, jako je bitno da naiđu na podršku okoline i samih poslodavaca.

- Stigma postoji u svemu što je ljudima nepoznato i od čega imaju strah. Poslodavci najčešće znaju da je u pitanju bivši zatvorenik, naročito u manjim sredinama, a pitanje je da li je to poslodavcu bitno. Važno je da on bude otvoren i bori se protiv tih strahova i stigmatizacije jer ako poslodavac ne čini ništa povodom toga, ni društvo neće - dodala je Svetlana Kulidžan.

Ostavite komentar