Priče > Društvo

PROBLEM ZAPOŠLJAVANJA mladih prisutan je u celom SVETU, ne samo kod nas, ali SRBIJA ima posebna REŠENJA za tu muku

Neka istraživanja pokazuju da veliki broj mladih nije spreman da učestvuje ni u donošenju odluka, ni da bude deo studentskih organizacija

Izvor: K1info/Tanjug

12/08/2023 > 19:48

podeli vest:

PROBLEM ZAPOŠLJAVANJA mladih prisutan je u celom SVETU, ne samo kod nas, ali SRBIJA ima posebna REŠENJA za tu muku
Foto: Freepik.com


Predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić rekla je danas da je važno da se želje mladih u Srbiji osluškuju kroz kreiranje različitih modela i programa za studiranje i dodala da treba raditi na ohrabrivanju mladih da se izbore za ono što žele.

Međunarodni dan mladih se obeležava danas, a Smiljanić za Tanjug kaže da je problem zapošljavanja mladih prisutan u celom svetu, ne samo u našoj zemlji, ali da se radi na rešavanju tog problema kroz razne akcije, poput projekta "Moja prva praksa", koju je SKONUS pokrenuo uz podršku Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete.

- Pokušavamo da predlažemo neke konkretne ideje kako bismo sa donosiocima odluka pravili programe koji će za mlade formirati prilike da ostanu u našoj zemlji - rekla je  Margareta Smiljanić.

Govoreći o dualnom obrazovanju, Smiljanić je rekla da se ono pokazalo kao veoma korisno za srednjoškolce i da veliki broj učenika sada završava prvi ciklus u trajanju od četiri godine.

Dodala je da je dualno obrazovanje trenutno više fokusirano na grupacije tehnološko tehničkih nauka i da se u prethodnom periodu razgovaralo o tome da se proširi i na ostale grupacije.

- Svoj posao smatramo veoma ozbiljnim i u različitim telima pokušavamo da se čuje naš glas, da se formiraju programi i smerovi na fakultetima, koji će studentima pomoći da studiraju ono što je sada popularno i što se studira u drugim državama sveta.

Dodala je da SKONUS ima dobru saradnju sa nadležnima, da se pozivaju na sve sednice i da su ravnopravni u donošenju svih odluka koje se tiču visokog obrazovanja i kreiranja omladinskih politika.

Sa druge strane, Smiljanić je navela i da neka istraživanja pokazuju da veliki broj mladih nije spreman da učestvuje ne samo u donošenju odluka već i da bude deo neke studentske i omladinske organizacije, te da pored problema sa kojima se mladi suočavaju treba raditi na njihovom ohrabrivanju da se izbore za ono što žele.

Na pitanje kako ohrabriti mlade da ostanu u Srbiji, Smiljanić navodi da na tome mora da se radi sistemski i da se radi na kreiranju programa koji će mlade zainteresovati da ostanu u zemlji.

- Smatram da sve možemo naći u našoj zemlji. Naše formalno obrazovanje pruža veliki spektar informacija koje mi kasnije možemo da upotrebimo kako za naše zaposlenje, tako i za stvaranje nekih novih prilika za nas same - zaključila je Margareta Smiljanić.

Ostavite komentar