Priče > Društvo

VRHUNSKI HIRURG sa Kube RADI kod nas kao FIZIKALAC: Strani radnici sve češći u Srbiji, neki i OSTAJU

Poslednjih godinu dana u našu zemlju je došlo i dosta Mongolaca, koji su se dobro pokazali kao radnici

Izvor: K1info/nova.rs

31/07/2023 > 07:02

podeli vest:

VRHUNSKI HIRURG sa Kube RADI kod nas kao FIZIKALAC: Strani radnici sve češći u Srbiji, neki i OSTAJU
Foto: Pixabay.com


Postalo je normalno da naši ljudi idu po svetu u potrazi za boljim životom i novcem, pa nam zato kuvaju kuvari sa Kube, radnici na građevini su iz Mongolije i Turske, a vozači iz Pakistana i Šri Lanke. Zbog toga su i poslanici u Skupštini nedavno usvojili izmene zakona koje olakšavaju procedure za dobijanje boravišnih i radnih dozvola za osobe koje nisu srpski državljani.

Nevenka Rešetar iz agencije "Ino consult" Novi Sad, koja reguliše papirologiju i dozvole za rad stranaca u našoj zemlji, rekla je za Nova.rs da je u potrazi za poslom u Srbiji bilo i dosta intelektualaca.

Među njima čak i abdominalni hirurg sa Kube - jezička barijera i administrativne procedure sprečile su ga da ovde nađe posao u struci, pa se zaposlio u jednoj fabrici kao fizički radnik.

Foto: Pixabay.com

 

- Imali smo visoko obrazovanog hirurga, vrhunskog, za abdomenalni deo, koji je radio kao fizički radnik. Jednostavno je jako teško zbog jezika - rekla je Rešetar.

Kako kaže, njemu nije predstavljalo problem da radi posao za koji je "prekvalifikovan".

On nije jedini primer, ističe naša sagovornica, bilo je i inženjera, zubara i ostalih vrhunskih stručnjaka koji se nisu snašli u Srbiji, jer nisu savladali jezik. Ona dodaje da svega oko 20 odsto stranaca, koji dođu u Srbiju, govori engleski. Posao za ostale se, prema tome, traži na pozicijama gde jezik nije neophodan. To su poslovi u fabrikama, na trakama, mašinama i proizvodnji.

Prema njenim rečima, stranci na primer rade na klasiranju jaja i njihovom pakovanju, na proizvodnji drvene ambalaže za voće, i na građevini. Istakla da je prethodnih godina najviše Kubanaca tražilo poslove u našoj državi, jer su ovde mogli da borave 90 dana bez vize.

- Nisu se naročito pokazali dobro kao radnici. Velika je razlika u mentalitetu. Svako je individua za sebe naravno, ali generalno su ostavili takav utisak - rekla je ona.

Dodaje i da je poslednjih godinu dana u Srbiju došlo i dosta Mongolaca, oni su karakteran narod, vredni su i dobro su se pokazali.

Foto: Unsplash.com

 

- Mi nismo agencija za zapošljavanje. Mi isključivo radimo boravišne i radne dozvole. Poslodavcima preporučimo, oni idu na probni rad, kako se poslodavci odluče - ako nas angažuju da završimo kompletnu papirologiju mi čitavu proceduru vodimo do kraja - rekla je Rešetar.

Ispričala je da poslove traže u svim oblastima, a najvažnije im je da za poziciju znanje jezika nije neophodno.

Stranci se mahom dobro uklapaju u Srbiji, iako većina boravak ovde vidi kao put ka bogatijim evropskim zemljama. Ipak pojedinima, već treću godinu produžavaju papire.

- Imamo porodica koje su i kupile nekretninu u Vojvodini, decu su upisali u škole. Ima onih koji stvarno hoće ovde da žive i rade, ali ih jako malo. To su stabilne porodice, oni ne razmišljaju o Španiji niti Nemačkoj - rekla je ona.

Rešetar ocenjuje da je Srbija dobro mesto za život i da je zarada u odnosu na cene - prihvatljiva. Dodaje da oni u agenciji strancima traže poslove uz koji ide i smeštaj. To je jedan od razloga zbog kog agencija izbegava da za strance traži poslove u Beogradu.

- Ne savetujemo strancima Beograd, baš zbog većih troškova. Ponekad pristanemo da odradimo za neki posao u Beogradu, ali izgubimo ceo dan za jednu firmu. U Novom Sadu nemamo taj stres. Radimo proverene firme i trudimo se da budemo korektni prema svima - rekla je ona.

Ostavite komentar