Priče > Društvo

Sindikati: Izborili smo se da MINIMALAC raste, ali to nije dovoljno

Nakon predstave o istorijskom protestu radnika 1893. godine, predstavnici sindikata iz cele Srbije krenuli su u šetnju

Izvor: K1info/Tanjug

01/05/2023 > 13:34

podeli vest:

Sindikati: Izborili smo se da MINIMALAC raste, ali to nije dovoljno
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao danas da pregovori o povećanju minimalne cene rada ove godine počinju ranije, već ovog meseca, kako bi se utvrdilo šta je propušteno prethodne godine.

- Mislim da će se sigurno povećavati. Ti pregovori počinju već u maju, ove godine ranije, a to je dogovoreno na socijalno - ekonomskom savetu. Razlog je da jednostavno vidimo šta je propušteno, prošle godine su podaci statistički mnogo kasnili. Očekujem da će povećanje biti pristojno, a koliko, to je sada teško reći - izjavio je Orbović tokom obeležavanja Međunarodnog praznika rada na platou ispred Doma omladine.

On je rekao da su uspeli da se izbore da minimalna cena rada u poslednjih nekoliko godina raste, ali da zbog inflacije ona i dalje nije dovoljna. Poručio je da borba za bolji položaj radnika i njihova prava mora da postoji svakog dana, u svim sredinama, na svim nivoima.

Na pitanje zašto tri reprezentativne sindikalne centrale na tri različita mesta i na tri različita načina obeležavaju danas ovaj praznik te da li ima šansi za neki razgovor za zajednički nastup, Orbović je kazao da je ono gde je potrebna sloga nije pitanje samo 1. maja, već svakog dana.

- Moramo priznati tu stvar da neki sindikati pokušavaju da razbiju jedinstvo, da se pojavljuje veliki broj direktorskih sindikata, partijskih sindikata, da mnogi sindikati odlaze u političke partije, traže sebe ili svoju ličnu poziciju, mislim da je to i nešto prirodno s obzirom na sve što se dešava - rekao je Orbović.

On je naveo da se radnici učlanjuju u sindikate i da podatak da ih nema dovoljno nije tačno, ali da je teško iskazati tu borbu.

Kako je istakao, svakome ko se zaposli cilj je da radi, ne da protestuje i štrajkuje, ali da nezadovoljstvo koje se pojavljuje ljude i dovede do tog načina iskazivanja istog.

Nakon predstave o istorijskom protestu radnika 1. maja 1893. godine ispred tadašnje kafane Radnička kasina, predstavnici sindikata iz cele Srbije krenuli su u šetnju ka Slaviji, i na spomenik Dimitrija Tucovića položili cveće.

Povodom Prvog maja, Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost organizovao je skup članstva, pod sloganom Sindikatu verujem.

Predsednica ovog sindikata, Čedanka Andrić pozvala je danas resorno ministarstvo da pojača kapacitete inspektorata za rad i krene u nenajavljeni nadzor, kao i da se primenom mera za bezbedan rad osiguraju životi radnika u Srbiji.

Ona je rekla da su ciljevi borbe sindikata veće zarade i u javnom i u privatnom sektoru kao i bezbedna i zdrava radna mesta za sve.

- Borimo se da minimalna cena rada bude povećana, 40.000 dinara je minimalni iznos koji je ispod minimalne potrošačke korpe - rekla je Andrić.

 

Ocenila je da je medijalna zarada u Srbiji oko 62.000 dinare i da je cilj sindikata povećanje i tog iznosa, jer je to, kako je navela, plata za koju radi polovina svih zaposlenih u Srbiji, a da je i ona ispod nivoa prosečne potrošačke korpe,

- To su ciljevi za koje se borimo i od kojih ne odustajemo. Dobro je doneti novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i to je napredak, ali nije dobro što nisu uvaženi svi predlozi sindikata a trebalo je da se njima unapredi taj zakon - navela je Andrić.

Dodala je da se sindikat bori i za prava radnika migranata. 

- Mi nikada nismo bili ksenofobični, niti ćemo biti. Borimo se za to da se Zakon o radu sprovodi i za strane radnike koji dolaze u Srbiju. Da se kontroliše rad agencija koje ih dovode, jer ne želimo robovski rad u Srbiji - rekla je Andrić.

Andrić je ocenila da Srbija ne može ići napred ukoliko je jedini motiv napretka jeftina radna snaga i uvećanje kapitala. 

- Naša poruka radnicima Srbije je: samo organizovanim sindikatom možete nešto da uradite. Ne postoji niko ko samostalno može promeniti bilo šta, osim da izazove incident ili skrene pažnju - rekla je Andrić.
 

 

Ostavite komentar