Priče > Društvo

Zadužbina Nikole Spasića UPOZORAVA da može da ostane BEZ DELA zgrade: RGZ kaže nemojte nas pritiskati putem MEDIJA

Akcionarsko društvo Jugoelektro moglo bi da proda deo sporne zgrade, upozoravaju iz Zadužbine

Izvor: K1info/Tanjug

19/07/2023 > 20:46

podeli vest:

Zadužbina Nikole Spasića UPOZORAVA da može da ostane BEZ DELA zgrade: RGZ kaže nemojte nas pritiskati putem MEDIJA
Foto: wikimedia.org


Zadužbina Nikole Spasića upozorila je na veliku opasnost da trgovačko akcionarsko društvo "Jugoelektro", pre okonačanja postupka, može da proda deo zgrade Zadužbine "srpskog Nobela" vredan 15 miliona evra, jer ga je Katastar, kako naglašavaju, uprkos pravosnažnoj predsudi, upisao kao vlasnika, a ne kao korisnika dela imovine.

"Ukazujemo da postoji velika opasnost da 'Jugoelektro' proda prvi i drugi sprat zgrade pre okončanja postupka, što će onemogućiti vraćanje imovine zadužbini", naveli su iz Zadužbine Nikole Spasića kao odgovor na izjašnjenje Republičkog geodetskog zavoda, koji je između ostalog juče saopštio da imovina Zadužbine ne može biti oteta budući da u Srbiji postoji sistem koji to onemogućava, uz ocenu da Zadužbina tek sada prvi put osporava upis "Jugoelektra" na objektu, i to na neprikladan način, putem medija, umesto da pažnju usmeri na pravna sredstva.

 

Zadužbina naglašava da je nesporana činjenica da je Prvi opštinski sud pravosnažnom Presudom iz 2007. godine u predmetu Republika Srbija protiv "Jugoelektra“, utvrdio da je cela zgrada u ulici Kneza Mihaila 33, u državnoj svojini.

Katastar je kako naglašavaju iz Zadužbine bio dužan da postupi po pravosnažnoj presudi, upiše Republiku Srbiju kao vlasnika cele zgrade, a "Jugoelektro" kao korisnika prvog i drugog sprata.

"Katastar ne samo da nije postupio po pravosnažnoj presudi, već je 17 godina kasnije u junu 2023. doneo Rešenje u kome upisuje 'Jugoelektro', kao privatnog vlasnika svih posebnih delova na prvom i drugom spratu zgrade ukupne površine 2.092 kvadrata, tržišne vrednosti od oko 15.000.000 evra", naveli su.

Iz Zadužbine pitaju šta je sa državnom imovinom i gde je fizički nestala i naglašavaju da su podneli tužbu Upravnom sudu i tražili da se Rešenje Katastra poništi, kao nezakonito. 

Podsećaju da je nesporna činjenica i da je Nikola Spasić, veliki narodni dobrotvor 'srpski Nobel" svu svoju imovinu od preko 12.000 metara kvadratnih u Kneza Mihaila ulici, svojeručnim Testamentom, dao za osnivanje Zadužbine Nikole Spasića, kojoj je naložio da podigne tri bolnice, dom za stara i iznemogla lica, a da o drugim donacijama odlučuje samostalno i u duhu vremena.

"Ako se rešenjima Katastra oduzima privatna imovina pok. Nikole Spasića i njegove Zadužbine, ako nadležni državni organi ne štite zadužbinsku imovinu, a do sada je 99 odsto zadužbina prestalo da postoji jer im nije vraćena imovina, onda je to jasna poruka države potencijalnim zadužbinarima da odustanu od davanja svoje imovine za osnivanje zadužbina", naglasili su.

RGZ navodi da je privredno društvo "Jugoelektro" odranije upisano kao jedan od vlasnika objekta, sa neopredeljenim udelom, odnosno njegov upis prava svojine na objektu je postojao pre donošenja navedenog rešenja.

"Prema tome, rešenjem katastra od 20. februara, koje je potvrđeno rešenjem od 9. juna, koje pominju predstavnici Zadužbine, postojeće pravo svojine 'Jugoelektra' na objektu u Knez Mihailovoj 33 nije uvećano niti umanjeno, već je konkretizovano na koje se posebne delove objekta odnosi, a eventualno osporavanje prava svojine 'Jugoelektra' nikako nije moglo biti predmet ovog postupka", saopšteno je iz RGZ.

Rešenje RGZ-a od 9. juna kojim je Zadužbina nezadovoljna, može biti osporeno u postupku pred Upravnim sudom, a zadužbina je već podnela tužbu protiv rešenja RGZ-a, naveli su.

"RGZ je uvek spreman na preispitivanje pravilnosti upisa na osnovu dobronamernih primedbi građana i institucija. Međutim, ne podržavamo način na koji se Zadužbina obratila javnosti. Radi se o stručnim pitanjima, koja ne trba da se rešavaju vršenjem pritiska putem medija, čime se rasipa energija potrebna za rešavanje potencijalnog problema", navodi RGZ u saopštenju.

Iz RGZ su i naveli da predstavnici Zadužbine ukolilko su nezadovoljni činjenicom da im pravo na ostatku objekta nije vraćeno u postupku restitucije, što, po njihovim rečima, dovodi do obeštećenja od pola miliona evra, koje je za njih zanemarljivo, to im ne daje za pravo da nezadovoljstvo preusmeravaju na katastar.

 

 

Ostavite komentar