Priče > Društvo

Danas slavimo IVANJDAN - rođenje svetog JOVANA PRETEČE i Krstitelja Gospodnjeg

Rođenje svetog Jovana je jedno od tri velika "roždestva" koje slavi Spravoslavna crkva

Autor: K1 info/ rtv.rs

07/07/2023 > 06:54

podeli vest:

Danas slavimo IVANJDAN - rođenje svetog JOVANA PRETEČE i Krstitelja Gospodnjeg
Foto: Youtube Printscreen/ @HramTelevizija


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Ivanjdan, praznik rođenja svetog Jovana Krstitelja. Ovo je jedan od tri velika praznika posvećena svetitelju za čije se ime vezuje krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i početak hrišćanske propovedi.

Pored Ivanjdana, Srpska pravoslavna crkva 20. januara (7. januara po Julijanskom kalendaru) slavi Sabor svetog Jovana Krstitelja a 11. septembra (odnosno 29. septembra), dan njegove smrti - Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja.

Rođenje svetog Jovana Preteče je jedno od tri velika "roždestva" koje slavi SPC, pored Božića praznika Rođenja Isusa Hrista i Male gospojine, praznika Rođenja Presvete Bogorodice.

Sveti Jovan je rođen šest meseci pre Isusa Hrista pa se u pravoslavnoj crkvi na Ivanjdan, pored susreta Bogorodice i Jelisavete, majke Jovana Krstitelja, pominje i potonje rođenje Isusovo.

Prema Jevanđelju po Luki, Bogorodica je posle Blagovesti posetila svoju blisku rođaku Jelisavetu i saopštila joj da će roditi sina.

U Četvorojevanđelju je zapisano takođe da je rođenjem Jovanovim ispunjeno proročanstvo anđela o daru Božjem Zahariju i Jelisaveti koji su u dubokoj starosti dobili potomstvo.

Sveti Jovan, savremenik i rođak Isusa Hrista i treći po dostojanstvu u hrišćanskoj crkvenoj jerarhiji, veoma je poštovan kao primer čvrste volje, odvažnosti i pravičnosti.

Foto: Shutterstock

 

U narodu postoji običaj bratimljenja "po Bogu i svetom Jovanu".

Ivanjdan je česta slava pravoslavnih hrišćanskih porodica u Srbiji a za praznik su vezani i mnogobrojni narodni običaji.

Na Ivanjdan se bere lekovito bilje, a od ivanjskog cveća pletu se ivanjski venci koji se stavljaju na ulaz u pravoslavne domove i simbol su beskonačnosti vere.

Ostavite komentar