Priče > Društvo

Objavljena lista NAJJADNIJIH država: Gde je SRBIJA u svemu tome?

Analizirano je ukupno 157 zemalja

Izvor: K1info/021.rs

29/05/2023 > 19:01

podeli vest:

Objavljena lista NAJJADNIJIH država: Gde je SRBIJA u svemu tome?
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Životni standard predstavlja materijalno blagostanje i kvalitet življenja građana u pojedinim zemljama. Može se meriti na različite načine, uključujući ekonomske pokazatelje kao što su bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, prosečna primanja, indeks potrošačkih cena i stopu nezaposlenosti.

Prema tome, postoje zemlje sa boljim i lošijim životnim standardom, odnosno one koje su bogate i one gde dominira siromaštvo i beda.

Stiv Hanke, profesor primenjene ekonomije na Univerzitetu Džon Hopkins kreirao je godišnji indeks bede Hanke's Annual Misery Index (HAMI) prema kom je objavljena lista najjadnijih zemalja sveta.

Indeks bede rezultat je nezaposlenosti na kraju godine pomnožene s dva, inflacije i kamatnih stopa banaka, minus godišnji postotak promene u realnom BDP po glavi stanovnika.

Analizirano je ukupno 157 zemalja, a na prvom mestu liste našao se Zimbabve. Hanke je okrivio vladajuću političku stranku u zemlji ZANU-PF i njenu politiku za nanošenje "ogromne bede" ovoj zemlji.

Osim Zimbabvea, u top 10 najjadnijih zemalja našle su se i Venecuela, Sirija, Liban, Sudan, Argentina, Jemen, Ukrajina, Kuba i Turska.

Foto: Unsplash.com

 

- Bilo je za očekivati da u državi u kojoj građanski rat traje više od 12 godina nedostaje sreće - rekao je Hanke o Siriji, koja je zauzela treće mesto.

Srbija je na 54. mestu, dok je Hrvatska na 98, Bosna i Hercegovina je zauzela 18. mesto, Crna Gora je 34, a Severna Makedonija 39.

Slovenci se nalaze na 118. mestu, dok se na poslednjem mestu liste našla Švajcarska, kao najmanje jadna država.

Ostavite komentar