Priče > Društvo

Počeo Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce"

Festival je jedna od najvećih dečijih folklornih manifestacija u ovom delu Evrope i ovo je njegovo 14. izdanje

Autor: Tanjug

16/08/2022 > 12:12

podeli vest:

Počeo Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce"
Foto: Screenshot Tanjug video


Svečanim defileom učesnika iz 11 zemalja i nastupom na užičkom Trgu partizana, sinoć je počeo Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" koji će trajati do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu.

Festival je jedna od najvećih dečijih folklornih manifestacija u ovom delu Evrope čije je 14. izdanje okupilo decu i mlade iz Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Meksika, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske i Srbije.

Foto: Screenshot Tanjug video

Otvaranje manifestacije "Licidersko srce" u Užicu

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević pozdravljajući učesnike rekla je da festival donosi u Užice duh tradicije i folklornog nasleđa čitave planete.

- Grad Užice je oduvek podržavao programe koji spajaju ljude, pružaju šansu da razmene iskustva, upoznaju se sa istorijom, kulturnim nasleđem i tradicijom drugih naroda. Mladima je potrebno mnogo više ovakvih susreta jer je to najlepši put da na osnovu ličnog iskustva upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i da kroz pesmu i igru koji brišu sve granice i predrasude grade nova prijateljstva - navela je Raković Radivojević.

Foto: Screenshot Tanjug video

Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica

Festival organizuje Udruženje građana "Era" iz Užica.

- Ovaj festival širi ljubav, neguje prijateljstvo, spaja narode, otvara vidike i puni dušu, zato pustite srce da vas vodi i uživajte u novom prijateljstvu - zahvalila se učesnicima predsednica Udruženja građana "Era" Ivana Cvetković.

Foto: Screenshot Tanjug video

Ivana Cvetković, predsednica Udruženja građana "Era"

U okviru festivala održaće se brojni koncerti, folklorne igraonice, izložbe i revije narodnih nošnji zemalja učesnica u Užicu, Zlatiboru i Višegradu.

- Nama je posebno značajno što će učesnici imati priliku da vide Republiku Srpsku. Tradicionalne igre iz Republike Srpkse će predstavljati tri grada: Foča, Višegrad i Pale, za koje smo uvereni da će na najbolji način, zajedno sa decom iz Srbije, promovisati našu kulturu i tradiciju - rekao je Borislav Maksimović iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i poželeo učesnicima "srčanost u igri i radost u druženju".

Foto: Screenshot Tanjug video

Borislav Maksimović, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji

"Licidersko srce" se održava uz dugogodišnju podršku predsednika Srbije, Ministarstva kulture i informisanja, kao i Ministarstva pravde Srbije.

Suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Turistička organizacija Zlatibor.

Foto: Screenshot Tanjug video

Otvaranje manifestacije "Licidersko srce" u Užicu

Ostavite komentar