Priče > Društvo

U "Ribnikaru" dvoje ZAPOSLENIH NA BOLOVANJU: Posle svega NASTAVNICU udario automobil na PEŠAČKOM PRELAZU

Pored nje, zbog pritiska je na bolovanju i razredni starešina 7/2 odeljenja

Izvor: K1info

22/05/2023 > 18:16

podeli vest:

U "Ribnikaru" dvoje ZAPOSLENIH NA BOLOVANJU: Posle svega NASTAVNICU udario automobil na PEŠAČKOM PRELAZU
Foto: ATA Images


U OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je 3. maja izvršen masakr u kome je poginulo devet đaka i radnik obezbeđenja, danas je počela nastava.

Međutim, nisu svi roditelji spremni da puste decu u školske klupe, a neki od njih tražili su potpunu obustavu nastave. Sednica Saveta roditelja koja je trebalo da se održi juče, a na kojoj je trebalo da se raspravlja o tome kako dalje, odložena je jer se nisu pojavili svi roditelji preminule dece.

O tome kako će deca ići u školu, da li će se školska godina obustaviti kako predlažu roditelji, da li će biti ocenjivanja i na mnoga druga pitanja u emisiji "Uranak" na K1 televiziji govorio je načelnik Školske uprave grada Beograda Dragan Filipović.

On je rekao da je sednica Saveta roditelja juče održana u neformalnom sazivu.

- Škola je juče dobila dopis roditelja preminule dece koji su izrazili želju da prisustvuju sednici Saveta roditelja. Nisu bili prisutni svi roditelji, već samo četiri porodice, zbog čega je doneta odluka da se sednica odloži. Međutim, u svečanoj sali škole održana je neformalna sednica Saveta roditelja sa predstavnicima odeljenja koja su bila u školi. Bilo je prisutno oko 40 roditelja. Bio sam na sednici i pokušali smo da zajedno ispravimo sve informacije koje dolaze sa svih strana, a koje u velikoj meri nisu tačne - rekao je Filipović u "Uranku“.

Glavni utisak je, istakao je on, da su netačne informacije u vezi sa kretanjem nastave.

- Neće biti nastave u onom obliku u kojem se ona odvija u ostalim školama. Nastava u ovoj školi nakon sednice pedagoškog kolegijuma dogovorena je da krene u obliku šestočasovne nastave uz trajanje časova od 30 minuta i da i jedan i drugi ciklus krenu u isto vreme, i prepodnevna i popodnevna smena - rekao je on.

Još uvek se, kako je kazao Filipović, prati nastavni sadržaj koji je prilagođen svakom odeljenju.

- Neće biti kontrolnih zadataka, pismenih, ispitivanja... Već će deca i dalje raditi sa nastavnicima druge aktivnosti i na osnovu toga eventualno, ako izraze želju, a imali smo učenike koji izražavaju tu želju, poprave ocenu. Ono što je važno je da napomenemo da se vrlo vodi računa o svakom odeljenju pojedinačno, posebno o odeljenjima koja su najugroženija. Tokom vikenda od strane psihoterapeuta koji konstantno rade sa učenicima i roditeljima 7/2 dobili smo informaciju da deca hoće da imaju časove fizičkog vaspitanja od danas u školi i da imaju časove geografije u školi. Sa tim nastavnicima deca su imala vrlo dobar odnos i pre svega ovoga. Ti nastavnici su bili tog dana u školi i zajedno sa decom prolazili sve ono kroz šta su prošli - naglasio je on na televiziji K1.

Načelnik Školske uprave grada Beograda rekao je da je sa roditeljima đaka iz odeljenja 5/2, koji su takođe imali traumatično iskustvo, dogovoren zajednički roditeljski sastanak.

Dogovoreno je sa predstavnikom ovog odeljenja u Savetu roditelja da održimo zajednički roditeljski sastanak. Na tom sastanku ću prisustvovati i ja i zajedno sa roditeljima dogovoriti šta ćemo raditi i šta je najbolje za decu. Da oslušnemo i njih, šta oni kažu, gde da se sretnu. Odeljenski starešina razreda 7/4 viđa se sa svojim učenicima mimo nastave. I njima smo predložili da održimo pojedinačni roditeljski sastanak i vidimo šta i kako, a da to bude u najboljem interesu dece - rekao je Dragan Filipović.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Dragan Filipović

Prema njegovim rečima, velika većina roditelja je zadovoljna sa načinom rada nastavnika.

- Posle cele situacije imamo samo dva nastavnika na bolovanju, razredni starešina odeljenja 7/2 koja je pod pritiskom i koleginica koja je pre neki dan na pešačkom prelazu povređena. Ostale kolege su u školi, spremni da školsku godinu privedemo kraju u okviru u kom treba. To će, ponavljam, biti potpuno drugačije u odnosu na sve ostale škole. Vrlo vodimo računa da deca imaju adekvatan pristup, da roditeljima dajemo tačne informacije nakon svakog održanog pedagoškog kolegijuma. Ne želimo da niko od roditelja dobije lošu informaciju - naglasio je Filipović.

On je istakao da je zajednička odluka svih da ta deca budu tu gde jesu. 

- Lep je osećaj kada se u toj školi čuje dečja graja, da su tu, da se druže, da pojedina deca imaju želju da poprave ocenu. Naročito imamo u vidu decu osmog razreda i zajedno sa pomoćnicima ministra za osnovno i srednje obrazovanje razmišljamo na koji način će oni završiti godinu. Čeka ih završni ispit, to su sve neke situacije u kojima želimo da zajedno sa roditeljima pružimo deci kompletnu podršku. Moramo da sarađujemo. I nastavnici i roditelji, svi zajedno smo na istom zadatku - objasnio je Filipović.

Kada je reč o ocu Sofije Negić, Slobodanu, koji je juče gostovao u emisiji „Utisak nedelje“, Filipović je kazao da su svi roditelji osetili bol i da bol porodica dece koja su preminula niko ne može ni da zamisli.

- Svaka čast njima i na hrabrosti i na snazi da dođu juče na sastanak, da opet dođu u školu. Ne znam kako bih vam rekao, moramo da razmišljamo i o deci koja žele da su sa svojim vršnjacima, koja žele da imaju određene aktivnosti, da budu sa nastavnikom ili sa učiteljem. Ne smemo da zanemarimo ni potrebe te dece koja imaju potrebu da period traume podele sa drugarima i sa učiteljima. Mi smo slušajući kolege iz zdravstva svesni da ćemo imati zakasnele reakcije i kod dece i kod nastavnika i kod roditelja, možda i kod svih nas u jednom momentu - rekao je on i dodao:

- Nemam informaciju šta se tačno dogovorilo na sastanku sa roditeljima ubijene dece na pedagoškom veću. Mi kao školska uprava zahtev o smeni direktorke, psihologa i pedagoga nismo dobili. Ministarstvo, pretpostavljam, da jeste. Dalja procedura je da izlazi prosvetna inspekcija na teren i da oni proveravaju onaj deo koji se tiče kompletne organizacije rada škole unazad. Proći će kroz školski program rada i ostalu dokumentaciju i prepustio bih to kolegama iz inspekcije, pa da vidimo šta će oni reći.

 

Ostavite komentar