Priče > Društvo

TARABIĆI ovo nisu PREDVIDELI: Ministarstvo kulture stalo uz VELIKE srpske PROROKE

Iz Ministarstva podsećaju da je cilj projekta istraživanje, dokumentovanje i prezentacija građe u Arhivu i Muzeju grada Užica

Izvor: K1info/Tanjug

12/05/2023 > 17:34

podeli vest:

TARABIĆI ovo nisu PREDVIDELI: Ministarstvo kulture stalo uz VELIKE srpske PROROKE
Foto: Youtube/Printscreen/O Svemu i Svačemu


Ministarstvo kulture saopštilo je da je projekat "Istraživanje i prezentacija nasleđa i zaostavštine proroka Miloša i Mitra Tarabića“ podržan, jer doprinosi očuvanju i promociji etnološkog i antropološkog nasleđa užičkog kraja.

U saopštenju povodom pisanja pojedinih medija o pomenutom projektu, navedeno je da ga je Komisija ministarstva podržala na konkursu u oblasti muzejskog nasleđa pomenuti projekat i zato što će biti osnov za formiranje buduće stalne muzejske postavke.

- Proročanstva, usmena i pisana sastavni su deo kulturne baštine svake zemlje jer oslikavaju socio-humanističku sliku naroda i vremena u kome su nastali zbog čega imaju posebnu društvenu i kulturnu vrednost - kaže se u saopštneju.

Iz ministarstva podsećaju i da je cilj projekta istraživanje, dokumentovanje i prezentacija građe u Arhivu i Muzeju grada Užica, beleženje predanja, porodične kolekcije i prikupljanje originalnih predmeta u ličnim koje se nalaze u zaostavštinama lokalnog stanovništva i imaju odgovarajuće kulturno istorijske vrednosti.

Kako je navedeno, na osnovu uvida u strukturu, ciljeve i način realizacije projekta, konkursna komisija ministarstva ocenila je da su članovi projektnog tima iskusni stručnjaci iz oblasti etnologije i arhitekture iza kojih stoji više velikih, uspešno realizovanih projekata.

Ministarstvo dodaje da je etnolog i muzejski savetnik Bosa Rosić, jedna od najboljih poznavaoca etnološkog nasleđa užičkog kraja, aktivni učesnik u osnivanju prvog muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno i dobitnica Vukove nagrade.

Foto: pritscreen youtube/Kulturista

 

- Rosić nesumnjivo garantuje da će i projekat „Istraživanje i prezentacija nasleđa i zaostavštine proroka Miloša i Mitra Tarabića“ biti izveden u skladu sa najvišim stručnim i profesionalnim standardima - navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva podsećaju da je podršku projektu preporukom dao Narodni muzej u Užicu, a ceo projekat rekonstrukcije porodične kuće Tarabića podržao je Grad Užice.

U saopštenju se dodaje da je projekat pravi primer da se Tarabićima, jedinstvenom srpskom proročkom predanju, pristupa na način da se istraživanjem i povezivanjem ustanova zaštite i fondacije neguje i prenosi sećanja i time čuva identitet čitave zajednice ovog kraja".

- Kada bi se zlonamerni autori tekstova koji kruže društvenim mrežama manje bavili političkim spinovanjem i bili bolje upućeni u kulturu i nasleđe, znali bi da je grad Salon de Provans kuću u kojoj je Nostradamus živeo pretvorio u njegov muzej - kaže se u saopštenju. 

 

Ostavite komentar