Priče > Društvo

ORUŽJE nije IGRAČKA, ni ZABAVA: Maloletnici u streljani su RETKOST, ali ih ima - DOVODE ih RODITELJI

Deca se pojavljuju sa apsolutnim neznanjem, predubeđenjem da je to nešto što je lako i nešto što možete videti bilo gde u igrama i na TV-u

Izvor: K1info/Tanjug

04/05/2023 > 11:24

podeli vest:

ORUŽJE nije IGRAČKA, ni ZABAVA: Maloletnici u streljani su RETKOST, ali ih ima - DOVODE ih RODITELJI
Foto: Unsplash.com


Maloletna lica ne mogu samostalno da dolaze u streljanu, niti da koriste usluge strelišta, a jedina opcija je izlazak na poligon uz prisustvo roditelja.

 - Prema pozitivnim propisima Srbije maloletna lica samostalno apsolutno ne mogu koristiti usluge strelišta bilo sportski ili rekreativno. Jedini način da maloletno lice dođe u dodir sa oružjem je isključivo uz prisustvo roditelja na strelištu, ali je to nešto što se praktično izbegava, posebno za maloletnike mlađe od 14 godina - rekao je za Tanjug Ivan Urošević, licencirani instruktor za bezbedno rukovanje vatrenim oružjem streljane u Beogradu.

Naveo je da maloletna lica dolaze u streljane, ali da je to retkost. 

- U najčešćoj situaciji je to roditelj koji ima veze sa oružjem, da li kroz vojsku, policiju ili što je lovac ili sportski strelac, pa oružje postoji u kući. I postoji jedna želja da se vidi da to nije igračka, šala, igrica, film, nego da je to jedan vrlo ozbiljni alat i da se u kontrolisanim uslovima steknu prvi utisci šta je to, kako to funkcioniše i da nije igračka - rekao je Urošević. 

Kako je kazao, stvar je uvek ista, a razlika je u tipu oružja koje biste dali. 

- Po pravili izbegava se na obuci da se daju pištolji. Radilo bi se pre o nekom malokalibarskom sportskom oružju u vidu nekih pušaka eventualno, ali su to oružja koja bi bila prilagođena uzrastvu. Postoje i strelišta i klubovi koji apsolutno zabranjuju maloletnicima da koriste oružije -  rekao je Urošević.

Prema njegovim rečima, procena deteta je vrlo lična, zavisi od nekoga ko je u tom trenutku instruktor ili sportski trener, zavisi i od tipa objekta. 

- Priprema se sastoji od uvodnog časa gde se prioritet daje bezbednosti. Ne priča se toliko o tome kako oružje radi, već se ovde fokusirate na bezbedno rukovanje vatrenim oružjem plus osnove tehnike gađanja, a najvažnije je reći da je sav taj rad superviziran. Jedan na jedan, isključivo uz instruktora, u boksu ako je zatvoren objekat, da bi se minimizovala svaka mogućnost da dođe do neželjenih incidenata -  kazao je Urošević. 

Smatra da za maloletnike streljana uopšte nije zabava.

- Oni se pojavljuju tu sa apsolutnim neznanjem, predubeđenjem da je to nešto što je lako i nešto što možete videti bilo gde u igrama, na televiziji, interentu i deluje kao igra. Stvar se drastično menja posle prvog pucnja i postoji prirodna reakcija na taj zvuk koja je otrežnjujuća. Roditelji u kontrolisanim uslovima treba da pokažu da to nije igra i da se akcenat stavi na bezbedno rukovanja i da to nije šala - rekao je Urošević.

 

 

 


 

Ostavite komentar

Marija Borica

Volela bih da mi neko objasni čemu. Ići u streljanu još voditi dete. Samo mi objasnite čemu jer ne vidim ama baš ni jedan razlog koji ima i malo smisla. Od svih divnih načina na koje možete provesti vreme. Čemu?

05.05.2023 01:53