Priče > Društvo

Koliko ĆEVAPA, PLJESKI I KOBAJA da KUPIM? Nemojte da PRETERATE za 1. MAJ, evo koliko je DOVOLJNO MESA po osobi

Pa kako ne biste preterali i bezveze trošili novac na meso koje nećete moći da pojedete, ispratite normativ

Izvor: K1info/mondo.rs

29/04/2023 > 09:45

podeli vest:

Koliko ĆEVAPA, PLJESKI I KOBAJA da KUPIM? Nemojte da PRETERATE za 1. MAJ, evo koliko je DOVOLJNO MESA po osobi
Foto: Shutterstock


Kada kažemo 1. maj svi pomislimo na uranak, prirodu, izlet, kampovanje u šumi i naravno roštilj. Nije se desilo da Međunarodni praznik rada prođe, a da bar iz nekog dvorišta ne zamirišu ćevapi i ražnjići. 

Ali, koliko je mesa dovoljno kupiti tako da bude dovoljno za sve, a ostatak da se ne baci ili ne pokvari? Kada je ova nedoumica u pitanju, mnogi greše, jer znaju da preteraju. 

Pa kako ne biste preterali i bezveze trošili novac na meso koje nećete moći da pojedete, znajte da postoji uobičajeni normativ o količini mesa.

Na prvom mestu, trebalo bi da razmislite o broju gostiju. Takođe, treba imati u vidu brojnost polova, tačnije muškaraca i žena. Uvaženo je mišljenje da jači pol ima veći apetit, dok na primer, deca ne mogu toliko da pojedu.

Koja je dovoljna količina mesa po osobi?

Na našem podneblju, norma iznosi od 300 do 400 grama sirovog mesa po osobi. Uzmite u obzir i to da se meso tokom pripreme "skuplja", tačnije gubi oko 30 odsto od ukupne težine.

Foto: Shutterstock

 

Jako je važno je i koje meso kupujete. Kada je reč o ćevapima i pljeskavicama, kao i o ostalom mesu bez kostiju, onda bi količina trebalo da bude 300 grama po osobi.

A ako pripremate meso s kostima onda računajte na 400 grama, dok 500 grama piletine po osobi je sasvim dovoljna. Takođe, i ako ostane višak, trudite se da ga ne bacate, već zapakujte gostima ili dajte kućnim ljubimcima, na primer.

Ako pored roštilja spremate još neke slane ili slatke đakonije, svakako nemojte preterivati sa kupovinom mesa. 

 

 

 

Ostavite komentar