Priče > Društvo

Spreman ZAKON O TRANSPLANTACIJI: Ko ne želi da bude DONOR ORGANA - u poseban registar

Evropski transplantacioni centri traže da se u određenom roku vrati doniran organ, što je veliki problem jer u Srbiji nema donora

Izvor: K1info/Tanjug

24/04/2023 > 14:37

podeli vest:

Spreman ZAKON O TRANSPLANTACIJI: Ko ne želi da bude DONOR ORGANA - u poseban registar
Foto: Freepik.com


Novi Zakon o transplantaciji je spreman i danas ide na generalni sekretarijat, poručila je ministarka zdravlja Danica Grujičić prilikom predstavljanja kampanje “Najvažniji poziv u životu” koju zajedno sprovode resorno ministarstvo, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Hemofarm.

Ministarka je navela da je u novom Zakonu osnovna promena je uvođenje člana 27a, koji govori o tome da svako treba da se izjasni da li želi da bude donor.

- Podrazumeva se dobrovoljno davanje organa, a oni koji ne žele od sada će biti registrovani i taj registar će se voditi preko uprave za biomedicinu - poručila je ministarka.

Grujičić ukazuje na to da u Srbiji postoje stručnjaci za transplantacije.

VMA će dobiti pravo da radi transplantacije jetre i bubrega, UKCS jestru, bubreg i srce, dok će Instituti za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i “Kamenica” imati pravo da presađuju srce. Ističe da ostaje da se reši transplantacija pluća, što kako kaže, zahteva posebnu tehnologiju. 

- Sve ostalo se već radi u Srbiji. Mi moramo da budemo deo Eurotransplanta. Ja očekujem da uz dobru organizaciju možemo to da odradimo, a dok se to ne desi, RFZO je u obavezi da obezbedi novac za te operacije u inostranstvu - rekla je Grujičić.

Čak 20 puta su veće šanse da će nam za života biti potreban organ, nego da budemo donori

Ronald Seliger, generalni direktor Hemofarm grupe

Grujičić poručuje da mora da se radi na medicinskoj edukaciji građana, te da se u timove koji razgovaraju sa porodicama preminulih potencijalnih donora, uključe i psiholozi.

- Za njihovog najmilijeg je učinjeno sve, ali nažalost kada je mozak mrtav to je dokazano smrt. Ako treba, možemo i uvesti članove porodice na intenzivnu negu, da se u to uvere. Mi moramo da objasnimo građanima da u onom trenutku kada dođe do moždane smrti, srce postaje samo mehanička pumpa koja ima rok trajanja od nekoliko dana. Ja znam da je gubitak najmilijih jako stresan i da je to najgora stvar, ali taj organ će kroz nekog drugog da živi i nekome da produži život - poručila je ministarka.

Foto: Unsplash.com

 

Danica Lukić, zamenik direktora sektora za ostvarivanje zdravstvene zaštite u inostranstvu RFZO istakla je da je problem transplantacija trenutno najveći problem u zdravstvenom sistemu.

- lako RFZO preduzima sve što može kako bi pacijentima kojima je potrebna transplantacija bilo obezbeđeno lečenje, i dalje nema kadaveričnih donora - pojasnila je ona. 

Srbiji zatvorena sva vrata

U Srbiji trenutno, na kadaveričnu transplantaciju bubrega čeka oko 800 odraslih i 30 dece, novu jetru čeka oko 90 odraslih, dok je novo srce potrebno za 40 odraslih.

- Za one vrste transplantacija koje se ne rade u Srbiji, Fond upućuje pacijente na lečenje u inostranstvo. Međutim, bez obzira na obezbeđena finansijska sredstva od strane države za lečenje u inostranstvu, to nam ne pomaže u ovoj situaciji, jer inostrani transplantacioni centri, kao uslov za prijem naših pacijenata za kadaveričnu transplataciju, postavljaju reciprocitet u razmeni organa. To konkretno znači da smo u obavezi da u određenom roku vratimo doniran organ zemlji koja je primila našeg pacijenta na kadaveričnu transplantaciju - navela je Lukić.

Dodaje da na tom principu razmene kadaveričnih organa funkcionišu sve međunarodne transplant organizacije, među kojima se po veličini izdvaja Eurotransplant organizacija, koja u svom sastavu ima 8 država članica. 

- Prethodnih godina smo pokušali da ostvarimo saradnju sa AKH bolnicom iz Eurotransplant sistema, tako što su primali pacijente, a transplantaciju srca i pluća, pod uslovom da u određenom roku ispunimo kriterijum o broju donora u odnosu na broj stanovnika i započnemo razmenu organa, što nije ispunjeno i ta su nam vrata 2019. godine zatvorena - rekla je ona. 

Iznosi i podatak da najdužu saradnju struka ima sa Italijom, te da je od 2008. do 2022. godine oko 100 dece dobilo kadaveričnu transplantaciju jetre. 

Neophodni su donori

Lukić podseća na to da je Ministarstvo zdravlja Srbije 2018. godine potpisalo Sporazurum sa italijanskim Ministarstvom zdravlja, kojim se Srbija obavezala da u roku od 6 meseci vrati doniran organ, ali da nijedan organ nije razmenjen.

- Uprkos tome je za sve to vreme Srbija nesmetano upućivala decu na kadaverične transplantacije, sve do februara 2022. godine, kada je stopiran prijem do daljnjeg. RFZO je posetio Nacionalni centar za transplantaciju organa Italije sa molbom da se izađe u susret i bar za decu koja su hitna i nemaju žive donore dobijemo izuzetak, dok pokušavamo da podignemo sistem donorstva u Srbiji. Naša molba je prihvaćena i dat nam je kratak rok od samo par meseci da počnemo razmenu, jer će u suprotnom dogovor sa nima biti trajno raskinut i ta vrata nam biti zatvorena, kao što su u ovom trenutku zatvorena i sva druga - poručila je Lukić.

Foto: Pexel.com

 

Ipak, kako kaže, i dalje je bezizlazna situacija u 21. veku zbog nedovoljnog broja donora, zbog čega se životi dece i odraslih dovode u pitanje.

- Sve to je pokazatelj da moramo pod hitno da preduzmemo korake kako bi se obezbedili donori, jer vremena nema, nema ni spremnosti drugih država da daju organe za spasavanje života nasih ljudi, to moramo sami da obezbedimo - zaključuje Lukić.

 

Ostavite komentar

Slavko Petrović

Nije upitna ideja o doniranju organa. Treba da se ta ideja popularizuje a ne da se u stvari na silu i neustavno uvodi. Ovim otvaramo sumnju u pojavu domaće "Žute kuće". Ko može da garantuje da neće biti zloupotreba, nije rešena ni krađa beba.... Toliko o poverenju ... Uosatlom veoma lukavo , većina ljudi neće ni znati da treba da se registruje, a rodbina nema nikakvo preavo .... STRAŠNO

24.04.2023 22:55
mladen jankovic

Regulisite gde i kako ti organi zavrsavaju i ko vrsi kontrolu, budite iskreni dugo vremena (posto ste poverenje izgubili), pokrijte se usima i nadajte se najboljem. To je najtopliji savet i jedini nacin. Ako je direktoru Hemofarma, strancu i kapitalisti, ocigledno jako stalo do nas, dobro se pazite. Ne bi bio prvi put. Danice, jos jedan poen manje, ton frustrirane salteruse ne pali vise. Moze samo fino inace mrka kapa.

26.04.2023 07:30