Priče > Društvo

Šta to, zaboga, UDIŠEMO? Zbog ZAGAĐENOG VAZDUHA svake godine UMRE više od 1.200 DECE u Evropi

Deca su posebno ranjiva, pa se povećava rizik od nastanka astme, respiratornih infekcija i smanjene funkcije pluća

Izvor: K1info/Tanjug

24/04/2023 > 12:09

podeli vest:

Šta to, zaboga, UDIŠEMO? Zbog ZAGAĐENOG VAZDUHA svake godine UMRE više od 1.200 DECE u Evropi
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Zagađenje vazduha dovodi do više od 1.200 prevremenih smrti godišnje u Evropi kod mlađih od 18 godina i povećava rizik od hroničnih bolesti kasnije u životu, saopštila je danas Agencija EU za životnu sredinu (EEA).

U izveštaju je navedeno da zagađenje vazduha pogađa sve, ali da su deca i adolescenti posebno ranjivi jer se njihova tela, organi i imuni sistem još razvijaju. Zagađenje vazduha šteti zdravlju tokom detinjstva i povećava rizik od bolesti kasnije tokom života, ali deca mogu malo da učine da se zaštite ili utiču na politiku kvaliteta vazduha, ukazuje se u izveštaju.

- Tek kada se sveukupno zagađenje vazduha smanji na bezbedne nivoe, čime bi se poboljšao kvalitet vazduha u okruženjima kao što su škole i vrtići, to bi moglo da pomogne u smanjenju njihove izloženosti - navodi EEA.

Zagađenje vazduha kod dece, ističu oni, povećava rizik od nekoliko zdravstvenih problema, uključujući astmu, smanjenu funkciju pluća, respiratorne infekcije i alergije.

Prema podacima koji su danas objavljeni, 97 odsto urbanog stanovništva bilo je 2021. godine izloženo vazduhu koji nije ispunjavao preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Situacija u Evropi izgleda bolje nego u većem delu planete, navela je SZO, koja smatra da zagađenje vazduha prouzrokuje sedam miliona smrtnih slučajeva širom sveta svake godine, što je skoro isto kao broj smrtnih slučajeva od konzumiranja cigareta ili loše ishrane.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Uprkos nedavnim poboljšanjima, nivo ključnih zagađivača vazduha u mnogim evropskim zemljama ostaje iznad smernica SZO, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi i Italiji, saopštila je EEA u studiji koja je urađena u više od 30 zemalja, uključujući 27 članica Evropske unije.

Izveštaj nije obuhvatio Rusiju, Ukrajinu i Veliku Britaniju, što sugeriše da bi ukupan broj smrtnih slučajeva na eropskom kontinentu mogao biti veći. Ovogodišnja studija EEA je prva koja je u fokus stavila decu.

 

Ostavite komentar