Priče > Društvo

Časovi za UČITELJE: Muzej ŽRTAVA GENOCIDA pripremio prvi OBRAZOVNI seminar za NASTAVNIKE ISTORIJE

Ovim se ne uvodi ništa novo u nastavni plan i program, već se pruža dodatna podrška nastavnicima istorije da se time bave na savremen način

Izvor: K1info/Tanjug

14/04/2023 > 19:34

podeli vest:

Časovi za UČITELJE: Muzej ŽRTAVA GENOCIDA pripremio prvi OBRAZOVNI seminar za NASTAVNIKE ISTORIJE
Foto: Tanjug printscreen


Muzej žrtava genocida je konkurisao sa svojim prvim obrazovnim seminarom za nastavnike istorije, za osnovne i srednje škole, sa temom Učenje o genocidu počinjenom nad Srbima.

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida objasnio da je Muzej žrtava genocida matična ustanova kulture Republike Srbije zadužena za negovanje kulture sećanja na žrtve genocida koje je Nezavisna Država Hrvatska počinila nad Srbima na celokupnoj svojoj teritoriji u Drugom svetskom ratu. 

Obrazovni program Muzeja žrtava genocida pod nazivom "Učenje o genocidu počinjenom nad Srbima" stekao je najviši mogući status, a to je status programa od javnog interesa. 

Rešenje je potpisao ministar prosvete Branko Ružić posle višemesečnih temeljnih i složenih aktivnosti.

- Cilj je da osnažimo kompetencije nastavnika, da ih upoznamo sa najnovijim naučnim istraživanjima i rezultatima tih istraživanja, da im pomognemo da na neki način osmisle određene aktivnosti koje imaju za cilj jačanje kulture sećanja kod mladih i uopšte, a s druge strane da ovladaju nekim novim metodama rada sa mladima koji se primenjuju u Memorijalnom centru Jad Vašem ili u Memorijalnom muzeju Holokausta u Vašingtonu i drugim referentnim svetskim institucijama - rekao je Ristić.

On je dodao da je cilj i da kao nacionalna ustanova kulture budu partner prosvetnom sistemu u cilju snaženja kulture sećanja, posebno što postoji čitav niz akreditovanih seminara za nastavnike, koji se u različitim aspektima bave kulturom sećanja 

Prema njegovim rečima seminar je za njih jedan važan iskorak u dobrom smeru i da je to tema koja je u srpskom prosvetnom sistemu već decenijama. 

 - Ovim se ne uvodi ništa novo u nastavni plan i program već se pruža dodatna podrška nastavnicima istorije da se time bave na savremen, celovit i objektivan način. Mnoge teme su delikatne, u našoj i opštoj istoriji i zato treba da se njima bave stručnjaci i da tim temama prilazimo sa povišenim stepenom odgovornosti i objektivnosti i svesti - rekao je Ristić i izrazio želju za objektivizacijom i obogaćivanjem znanja svih zajedno, uz dodatak da je seminar sličan onima koji se sprovode u Izraelu, s tim što su tamo posvećeni Holokaustu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je najavio, prvi smeinar biće realizovan u maju po uobičajenoj proceduri, što znači da će poziv biti blagovremeno objavjen na sajtu

Zavoda za unapređenje, obrazovanje i vaspitanje. 

- Nakon toga, seminar će biti održavan dva puta mesečno tokom čitave godine, osim onih meseci kada škole ne rade. Prvi će biti u Beogradu, nakon toga širom Srbije i ono što nas raduje to je ogromno interesovanje nastavnika, uprava osnovnih i srednjih škola , školskih uprava za organizaciju smeinara širom Srbije, tako da se nadamo da ćemo uspeti da izađemo u susret svima onima koji žele, a ogroman je broj i da obogate i da objektivizuju svoja znanja o ovoj veoma važnoj temi -  izjavio je Ristić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, obuke nisu obavezne, one su dobrovoljne i to je čitav spektar seminara, čiji se podaci nalaze na sajtu  Zavoda za unaređenje, obrazovanje i vaspitanje i nastavnici se, u skladu sa svojom strukom i svojim predmetom, afinititetima i potrebama, opredeljuju za pohađanje jednog od tih seminara. 

- Ovaj put, pored svih drugih seminara koji postoje, imaće još jedan dodatni, a to je učenje o genocidu počinjenom nad Srbima - jednodnevni seminar u trajanju od osam sati koji će voditi vodeći stručnjaci Muzeja žrtava genocida i faktički to jeste jedan uvodni seminar u tu temu. Nakon toga će u narednim godinama uslediti i potpuno specijalizovani seminari koji će targetirati određene elemente genocida počinjenog nad Srbima na teritoriji NDH - objasnio je Ristić i dodao da je reč o temi o kojoj povremeno kruže neproverene informacije koje izazivaju zabunu i kod samih nastavnika i u čitavoj javnosti.

Kako je kazao, ono što u Muzjeu uočavaju jeste izuzetno prisustvo te teme u javnosti. 

- Ali najčešće se tom temom bave apsolutno nekompetentni pojedinci koji nisu istoričari ili ako jesu, njihova specijalnost nije Drugi svetski rat, već srednji, 18. ili 19. vek, ali vole prosto da povremeno izađu u javnost i na taj način pokušaju da kapitalizuju nešto. Stoga je važno da kada govorimo o jednoj tako značajnoj, za nas prvorazrednoj temi, kada govorimo o periodu 20. veka posebno Drugog svetskog rata, da o toj teme govore oni koji su uskospecijalizovani za tu temu, dakle stručnjaci koji su svoje magistrature, odnosno master i doktorate, usmerili ka toj temi i ne samo doktorate već i čitavu svoju naučnu karijeru usmerili ka toj temi i kako bismo u stvari pomogli čitavoj javnosti, a u ovom kontekstu i nastavnicima istorije da dođu do celovitih objektivnih i isključivo na istorijskim činjenicama  zasnovanih informacija i podataka - rekao je Ristić.

Kako je rekao, u doba socijalističke Jugoslavije o genocidu nad Srbima se govorilo kroz potpuno ideologizovanu kulturu sećanja i tek u poslednje vreme se može potpuno slobodno i objektivno i na činjenicama zasnovano da se bave tom temom kao Republika Srbija i to rade sledeći dobre primere prakse Izraela, SAD i drugih evropskih demokratija i to, kako je rekao, ide zaista u dobrom smeru 

- Uvek je moglo nešto ranije da se uradi, međutim, nekad zaista posle izvesnog vremena shvatite da se neke stvari dese upravo onda kada treba i nama je u Muzeju bilo potrebno vreme da ojačamo i sopstvene kompetencije da budemo partner prosvetnom sistemu i pripremali smo se dosta dugo za ovaj smeinar i zajedno sa Zavodom, Ministarstvom Prosvete uz ogromnu podršku isavete uspeli da iznedrimo ovaj seminar i radujemo se početku njegove realizacije - dodao je Ristić za Tanjug.

 

Ostavite komentar