Priče > Društvo

BANKE i PLATNI PROMET ne rade za PRAZNIKE, ali neke UPLATE će ipak moći da vam "LEGNU" NA RAČUN, evo u čemu je ŠTOS

Sve uplate elektronskim putem do 300.000 dinara biće regularno proknjižene, iako su neradni dani

Izvor: K1info

14/04/2023 > 10:20

podeli vest:

BANKE i PLATNI PROMET ne rade za PRAZNIKE, ali neke UPLATE će ipak moći da vam "LEGNU" NA RAČUN, evo u čemu je ŠTOS
Foto: Pexels.com


Zbog praznika od danas do ponedeljka u Srbiji su neradni dani, a mnogi građani pitaju se kako će narednih dana funkcionisati platni promet. 

Narodna banka Srbije (NBS), kao i većina banaka koje posluju na teritoriji naše zemlje, neće raditi od 14. do 17. aprila. Prvi radni dan biće utorak 18. april. 

Ali, da li to znači i da na naše bankarske račune u ovom periodu neće moći da "legnu" uplate? Ono što mnoge zanima je i da li će, ako nekome želimo da pošaljemo novac, naša uplata "proći" ili će morati da sačeka prvi radni dan.

U Udruženju banaka Srbije objasnili su koje uplate će biti proknjižene odmah, a koje tek nakon praznika.

- U skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Vaskršnji praznici se proslavljaju kao neradni dani, počev od Velikog petka pa zaključno sa drugim danom Vaskrsa – 14, 15, 16. i 17. april. Što se tiče domaćeg platnog prometa za vreme predstojećih praznika od petka 14. aprila do ponedeljka 17. aprila 2023. godine, obaveštavamo vas da će svi dinarski nalozi do 300.000 dinara koji budu kreirani tokom neradnih dana elektronskim putem, zahvaljujući sistemu instant plaćanja, biti odmah procesuirani - napominju oni i dodaju:

- Što se tiče međunarodnog platnog prometa, svi nalozi koji budu primljeni u četvrtak 13. aprila nakon vremena definisanog za prijem naloga u terminskom planu, biti izvršeni prvog narednog radnog dana nakon praznika – u konkretnom slučaju, u utorak, 18. aprila 2023. godine.

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar