Priče > Društvo

Uskoro će MALA MATURA da bude kompletno DIGITALIZOVANA, a očekuje se E-TESTIRANJE

Plan je da se ove godine usvoje standardi, obuče nastavnici, a da od sledeće školske godine budu primenjeni u školama

Izvor: K1info/Tanjug

07/04/2023 > 19:37

podeli vest:

Uskoro će MALA MATURA da bude kompletno DIGITALIZOVANA, a očekuje se E-TESTIRANJE
Foto: Shutterstock


Kako je najavio je profesor Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, mala matura će se i dalje modernizovati, prilagođavati novim generacijama i novim tehnologijama, a cilj bi mogao da bude kompletna digitalizacija celog procesa i prelazak na e-testiranje.

On je rekao da je Srbija na pragu usvajanja izmenjenih standarda za sve predmete za kraj osnovne škole, kao i za sve predmete za kraj srednje škole. Te izmene standarda inicirane su rezultatima međunarodnih istraživanja.

Ranđelović navodi da je plan da se ove godine usvoje standardi, usledi obuka nastavnika, i da od sledeće školske godine da budu primenjeni u školama.

- U tom slučaju imali bismo osnovu da se za četiri ili osam godina očekuje vidan napredak - rekao je on.

Ocenio je da odrasli treba da stvore uslove i prate decu koja su poslednjih godina mnogo napredovala u smislu primene tehnologije.

Ranđelović je objasnio da probna testiranja služe da osnovnci i nastavnici isprobaju procedure i celi postupak testiranja, te da svaki đak ispita svoje znanje i trenutnu spremnost.

Foto: Tanjug

 

Ocenio je da je uobičajeno da osmaci postižu bolje rezultate u junskom roku nego na probi. Ranđelović je naveo da zbog nedostatka motivacije učenici iz Srbije na međunarodnom testiranjima pokazuju slabije rezultate nego što je to realno.

- Znanje osmaka osciluje iz godine u godinu. To zavisi od mnogo faktora i zaista je teško predvideti šta će biti, recimo, sa ovom generacijom. Nadajmo se da će rezultat dolazećih generacija pokazati napredak u smislu učeničnih postignuća - rekao je on.

Dodao je da bi velika matura trebalo da zvanično krene 2024. godine.

- To je jedan od najznačajnih projekata trenutno u našem obrazovnom sistemu i biće jedan od ključnih instrumenata za kontrolu i podizanje kvaliteta srednjeg obrazovanja - rekao je Ranđelović.

Poručio je da uz negativne posledice krize i pandemije po generacije treba primetiti u kojim su domenima učenici prethodnih godina evidentno napredovali. Dodao je da treba početi sa prilagođavanjem novonastaloj situaciji i realnosti.

- Ako to ne prihvatimo mladi će otići u budućnost bez nas - rekao je on.

 

 

Ostavite komentar