Vesti > Društvo

Menjaju se pravila MALE MATURE: Do 30. decembra OSMACI BIRAJU predmete za ZAVRŠNI ISPIT

Menjaju se pravila, uvodi se i novi sistem bodovanja

Izvor: K1info/Tanjug

04/10/2022 > 10:59

podeli vest:

Menjaju se pravila MALE MATURE: Do 30. decembra OSMACI BIRAJU predmete za ZAVRŠNI ISPIT
Foto: Unsplash.com


Učenici koji završavaju osmi razred osnovne škole do 30. decembra izjašnjavaće se o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu male mature.

Izjašnjavanje za treći test iz, prirodnih ili društvenih nauka: biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, radi se pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola, saopštili su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U slučaju da se učenici predomisle i žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, moći će to da učine u školi do 1. februara 2023. godine.

Bodovanje

14 bodova - Matematika

14 bodova - Srpski (maternji jezik)

12 bodova - Izborni predmet

Iz Ministarstva poručuju da je na završnom ispitu, promenjen i koncept bodovanja, pa tako učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog ili maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog-maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Podsećamo, đaci od ove godine neće pripremati sedam predmeta za malu maturu, već tri. Obavezni ostaju srpski (maternji) i matematika, a treći test je po izboru od pet ponuđenih.

 

 

Ostavite komentar