Priče > Društvo

APLIKACIJA LIMFOM APP dostupna od APRILA: Pacijenti će moći da prate TOK BOLESTI na MOBILNIM TELEFONIMA

Nacionalni dan borbe protiv limfoma obeležava se poslednje nedelje marta

Izvor: K1info/Tanjug

30/03/2023 > 15:36

podeli vest:

APLIKACIJA LIMFOM APP dostupna od APRILA: Pacijenti će moći da prate TOK BOLESTI na MOBILNIM TELEFONIMA
Foto: Unsplash.com

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv limfoma, danas je u Beogradu predstavljena mobilna aplikacija "Limfom app" koja će biti dostupna u aprilu, a pomoću koje će pacijenti moći samostalno da prate tok bolesti i procenjuju svoje zdravstveno stanje.

Maja Kocić, zakonski zastupnik Udruženja obolelih od limfoma LIPA, navela je da je digitalizacija zdravstvenog sistema veoma važna, jer ima moć da transformiše medicinu i način lečenja.

Ona je objasnila da je aplikacija podeljena na nekoliko celina, da se prva sastoji od edukativnog sadržaja, drugi deo predstavlja podršku pacijentima kroz informacije o ishrani i fizičkoj aktivnosti, treća celina se odnosi na praćenje više od 20 simptoma na dnevnom nivou, uz mogućnost izrade izveštaja, dok se četvrta celina odnosi na praćenje terapija koje pacijenti uzimaju.

Navela je da je na taj način pacijentima omogućeno da prate tok bolesti i samostalno procenjuju svoje trenutno zdravstveno stanje, što doprinosi boljem razumevanju bolesti i jačanju odnosa lekar-pacijent.

Kocić je rekla da će aplikacija biti besplatna i dostupna od 3. aprila na Google Play prodavnici, a od 10. aprila na App Store.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Doktor Vojin Vuković sa Klinike za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) naveo je da pandemija virusa korona podstakla digitalne načine komunikacije na toj klinici, kada je pacijentima omogućeno da elektronskim putem komuniciraju sa lekarima i da kontrolišu svoje stanje putem elektronske kontrole.

- Za pacijente su razvijeni elektronski pregledi koji se realizuju tako što pacijenti prilože svu potrebnu dokumentaciju, a zatim formiramo izveštaj koji je u potpunosti relevantan kao da su oni fizički bili na kontroli - rekao je Vuković.

Dodao je da na toj klinici postoji mogućnost da se kontrole obavljaju putem video linka, gde se preko kamere u kombinaciji sa nalazima donosi zaključak o stanju pacijenta, a ukoliko je potrebno, sugerisaće se da dođe uživo na kontrolu i da se pregleda.

- To je još u razvoju. Mislim da će se protokom vremena pacijenti  navići na takav način komunikacije, posebno u situaciji kada je njima tako lakše, a mi smo tu u našim ambulantama da vidimo pacijente uživo što je nekada nezamenjivo - rekao je Vuković.

Limfomi su maligne bolesti krvi koje se prezentuju uvećanjem jednog ili više limfnih čvorova, a podeljeni su u dva osnovna tipa Hočkinov limfom i Nehočkinske forme limfoma (NHL). 

Nehočkinov limfom je najčešći tip limfoma i deli se na sporo napredujuće (indolentne) i brzo napredujuće (agresivne limfome).

Sporo napredujući limfom daje malo simptoma, zbog čega se može širiti po organizmu neprimećeno i često se otkriva u proširenoj formi. 

Nehočkinov limfom se može javiti bilo u bilo kom uzrastu kod oba pola, ali je najčešći kod muškaraca u dobu od 65. do 74. godine i karakteriše se fazama stabilizacije i pogoršanja, zbog čega je životni vek tih osoba najčešće skraćen.

Nacionalni dan borbe protiv limfoma uspostavljen je pre pet godina, zajedničkom inicijativom Srpske limfomske grupe, strukovnog udruženja i Udruženja obolelih od limfoma LIPA i obeležava se poslednje nedelje u martu. 

 

 


 

 

Ostavite komentar