Priče > Društvo

Slučaj DEVOJČICE SA ZVEZDARE otkrio: Srbija NEMA MEHANIZAM koji bi utvrdio, da li su, i koja deca UPISANA U PRVI RAZRED

Evidenciju o deci koja treba da krenu u prvi razred po zakonu treba da vodi opština, ali škole te podatke ne dobijaju

Autor: Mina Duduković

30/03/2023 > 07:15

podeli vest:

Slučaj DEVOJČICE SA ZVEZDARE otkrio: Srbija NEMA MEHANIZAM koji bi utvrdio, da li su, i koja deca UPISANA U PRVI RAZRED
Foto: Freepik.com


Zakonom je propisano da roditelji koji nisu upisali dete u osnovnu školu budu kažnjeni, međutim, tužna je istina da zapravo ne postoji mehanizam koji bi utvrdio, da li su, i koja deca upisana u prvi razred. 

Između ostalog i zbog ovog propusta devojčicu (8) je otac Uroš Pašalić, kako se sumnja, godinama držao zatočenu u stanu u Zvezdari, a niko nije otkrio da ona nije bila upisana ni u jednu školu, a kamoli da je zbog njegovog nemara neko kontaktirao socijalnu službu. 

Uprskos tome, što bi prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja roditeljima koji ne upišu decu u prvi razred osnovne škole, preti kazan i do 100.000 dinara, u Srbiji prosto ne postoji način kojim bi se utvrdilo da li su roditelji ispoštovali ovaj zakon. 

Kontrola 6 institucija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić na osnovu objava u medijima da je u beogradskom naselju Mirijevo otac godinama držao svoje dete u izolaciji u stanu u lošim higijenskim uslovima, i da je porodica na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad, pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada šest nadležnih organa i od Prvog osnovnog suda u Beogradu zatražio informacije i sudske odluke. 

Od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, čija su dva odeljenja - Palilula i Zvezdara - radila sa porodicom, Zaštitnik građana traži da mu najkasnije u roku od 15 dana dostavi podatke o aktivnostima tih odeljenja u dosadašnjem radu sa porodicom imajući u vidu da je porodica na evidenciji centra od rođenja deteta, kao i o aktivnostima koje su preduzeli radi zaštite deteta nakon saznanja da je dete žrtva nasilja i roditeljskog zanemarivanja, navodi se u saopštenju kancelarije ombudsmana. 

Biljana Lajović, specijalistkinja školske psihologije kaže za K1info da je ranije, pre desetak i više godina, pitanje upisa u osnovnu školu bio jasno definisan.

- Lokalne samouprave, odnosno opštine, su u aprilu i martu slale evidenciju o broju dece koja dolaze u uzrast za upis u osnovnu školu. Na osnovu tih spiskova tačno se znalo koja deca su upisana u škole, a sva imena i adrese one deca čiji roditelji se nisu odazvali, vraćan je opštinama, a zatim u MUP čiji bi službenici istraživali zbog čega đaci nisu upisani u prvi razred. Zašto je ovaj mehanizam ugašen, to nije poznato - objašnjava Lajović.

Prema njenim rečima, škole sada nemaju način da prijave roditelja čija deca nisu upisana u školu, jer nemaju evidencije.

- To znači da imamo Zakon, ali da ne postoji način da se on primenjuje. Škola nema podatke o deci koja na određenoj teritoriji treba da budu upisana u školu i pretpostavljam da odgovornost za devojčicu sa Zvezdare snosi više institucija - dodaje ona. 

Radmila Dodić, predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola kaže da samo MUP ima evidenciju dece koja žive na određenoj teritoriji, a da o deci koja treba da krenu u prvi razred evidenciju vodi opština.

- U Srbiji je obavezno i predškolsko obrazovanje i vaspitanje. Zašto niko nije prijavio da dete nije upisano u predškolsko, a zatim i u prvi razred, pitanje je za nadležne institucije. Nije jasno ni kako niko u domu zdravlja nije primetio da li je dete lečeno, da  zdravstveni radnici do sada nisu primetili roditeljsko zanemarivanje... Nekada je ovo funkcionisalo, ali danas je situacija sasvim nejasna - dodala je Dodić.

Da sve bude još veći apsurd, čak ni direktori u školama ne znaju zbog čega ne dobijaju evidenciju o deci koja bi trebalo da budu upisana u prvi razred. 

- Kada sam postao direktor, nisam zatekao nikakve spiskove. Roditelji decu mogu da upišu u bilo koju školu, ne moraju na onu koja im teritorijalno pripada. Nisam siguran ko sve snosi odgovornost za decu koja nisu upisana u prvi razred, ali znam da je kažnjivo, za roditelje - rekao je direktor beogradske Osnovne škole "Vuk Karadžić" Uroš Momčilović. 

Foto: Freepik.com

 

Inače, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je kao i svi građani Srbije, zapanjen slučajem devojčice koju je u Mirjevu zlostavljao otac, a ima osam godina i ne ide u školu. 

- Ovaj slučaj je po ko zna koji put pokazao da dobrobit deteta nije pitanje jedne institucije, već čitavog društva. Čija je odgovornost? Odgovornost je svih nas. Ako gledamo striktno po Zakonu o osnovama obrazovanja i vaspitanja, roditelj je odgovoran i ima obavezu da upiše dete u obavezan pripremni predškolski program za redovno pohađanje nastave. Jedinica lokalne samouprave vodi računa o tome i obaveštava predškolsku ustanovu ili osnovnu školu o evidenciji dece koja su stasala za pohađanje tog nivoa obrazovanja - objasnio je Ružić. 

Naglasio je da je važno da će Centar za socijalni rad koji je preuzeo slučaj sagledati dalju sudbinu devojčice, a da će roditelj koji je dozvolio zanemarivanje deteta biti procesuiran. 

Foto: Tanjug/ Rade Prelić

 

Ružić je podvukao da je Radna grupa o bobni protiv vršnjačkog nasilja imala sastanak i da je predloženo formiranje organa koji će se baviti intersektorskom saradnjom. 

- Imali smo danas taj sastanak, pravilnik ćemo usvojiti u roku od 10 dana i mislim da je to najvažnije, da  imate Ministartsvo prosvete, osnovne i srednje škole, MUP, tužilaštvo, centre za socijalni rad koji međusobno sarađuju. Svi mi i sada radimo na tome, ali je evidentno da je ovde sistem zakazao - rekao je Ružić. 

Podsetimo, od školske 2020/2021. godine roditeljima je omogućen upis dece u prvi razred osnovne škole putem Portala eUprava, omogućena je i usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje. Na ovaj način roditelji jednim odlaskom u školu završavaju sve aktivnosti vezane za upis deteta u školu.

Putem aplikacije eUpis pribavlja se sva potrebna dokumentacija (matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu), te roditelji ne moraju da pribavljaju i donose mnoštvo papira, već umesto njih to čini škola.

Škole su dužne da upišu svako dete sa njihovog područja, a mogu upisati i decu sa područja druge škole.

Škola je dužna, jedino, da obavesti roditelja o odluci po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis, nakon sagledavanja raspoloživih kapaciteta u skladu sa prostornim, kadrovskim i finansijskim mogućnostima škole.

Inače, vreme u koje škole vrše upis dece u prvi razred nije utvrđeno propisima, ali je period od početka aprila do kraja maja svake godine u školskoj praksi tradicionalno namenjen upisu dece u narednu školsku godinu, a upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

 

 

Ostavite komentar