Priče > Društvo

Britanski trgovački lanci UKLANJAJU ROKOVE TRAJANJA sa svojih proizvoda, evo ŠTA JE RAZLOG ZA TO

Da li je ovo pravi način da se spreči bacanje hrane?

Autor: K1 info/ index.hr

11/08/2022 > 08:57

podeli vest:

Britanski trgovački lanci UKLANJAJU ROKOVE TRAJANJA sa svojih proizvoda, evo ŠTA JE RAZLOG ZA TO
Foto: Pexels.com


Waitrose je najnoviji britanski trgovački lanac koji je odlučio da ukloni preporučeni rok trajanja na proizvodima u pokušaju rešavanja globalnog problema bacanja hrane.

Oni će početkom septembra da uklone oznaku "najbolje upotrebiti do" s skoro 500 artikala sveže hrane - uključujući voće, povrće i sobno bilje.

Oznaka "upotrebiti do" odnosi se na datum do koga se lako kvarljiva hrana može konzumirati. S druge strane, natpis "najbolje upotrebiti do" odnosi se na period kada je proizvod najboljeg kvaliteta, ukusa i teksture.

U Velikoj Britaniji trgovački lanci Tesco i Marks & Spencer takođe su ukinuli preporučeni rok trajanja za neke svoje proizvode.

Dobrotvorna organizacija Waste & Resources Action Programme navodi kako se svake godine u Velikoj Britaniji baci 4.5 miliona tona jestive hrane.

Ketrin Dejvid, jedna od članica organizacije, je izjavila:

- Rasipanje hrane podstiče klimatske promene, ali i utiče na sve veći rast cena osnovnih životnih namirnica. Rok trajanja za sveže namirnice kao što su voće i povrće je nepotreban i stvara otpad od hrane koja je još uvek dobra za jelo.

Još jedan britanski trgovački lanac, Morrisons, najavio je kako će da ukloni rokove trajanja s 90% mleka svoje robne marke i tako naterati kupce da koriste "test njuha" pre nego što proizvod bace u otpad.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar