Priče > Društvo

Zbog čega društvo OSUĐUJE ŽENE koje rode posle 30? I koje je, zapravo, PRAVO VREME za RAĐANJE

Ukoliko se žena oseća dobro u 40-tim, godine ne treba da je sprečavaju da se ostvari kao majka

Izvor: K1info/blic.rs

24/03/2023 > 18:46

podeli vest:

Zbog čega društvo OSUĐUJE ŽENE koje rode posle 30? I koje je, zapravo, PRAVO VREME za RAĐANJE
Foto: Unsplash.com


Pojedinci ne mogu da se načude kako se žena usudi da rodi posle tridesete, ili čak četrdesete. To je ta "zlatna" granica kada žena u Srbiji dobije različite etikete. Oduvek jepostojao taj problem društva u našoj zemlji, kada osuđuju i vređaju žene koje žele da se osvare kao majke, a ušle su u određene godine. Iako je njihova hrabrost za svaku pohvalu, one se najčešče sreću sa uvredama, prozivkama i ružnim komentarima.

Neznanje i mnogo toga negativnog caruje društvenim mrežama, ali je stav stručnjaka jasan.

- Ne postoji odrednica trudnoća posle tridesete. Prosečna prvorotka u Srbiji ima 31 godinu. Granice se pomeraju, imamo dosta žena koje rađaju posle četrdesete. Životni vek se produžio i kada je žena zdrava, nema nikakvih probelma da rađa u tom životnom dobu - rekla je za Ženu.blic doktorka Mima Fazlagić, ginekolog.

Na pitanje da li postoji takozvano najbolje vreme za rađanje i za majku i za bebu, odgovara:

- Ako je žena zdrava, njeno zdravlje je isto i u 25. godini i u tridesetoj koja ne donose neku određenu promenu. Ukoliko žena ima hronično oboljenje, trudnoća je problematična i u 25. i u 30 - rekla je ona.

U trudnoći posle četrdesete treba obratiti više pažnje na genetske testove.

Foto: Unsplash.com

 

- Oragnizam se menja posle 40. i trudnoće u tom dobu zahtevaju više pažnje i genetske testove. Ali znajte, ima žena koje rađaju u 43. i 44. godini i ne bude bilo kakvih komplikacija. Svako ima pravo da živi onako kako želi - rekla je doktorka Mima.

Ona naglašava da su svaka žena i svaka trudnoća su individualna priča.

Starija prvorotka je termin koji se često može čuti i koji se takođe neretko izgavara u negativnom kontekstu.

- Starije prvorotke su žene koje su trudne posle 37 ili 38 godine, one koje rađaju pre toga su mlađe prvorotke - rekla je doktorka.

Sigurno ste čuli da se žene koje postaju mame u tridesetoj nazivaju podrugljivo starijim prvorotkama. Ima slučajeva da se ovaj termin koji u medicini naravno nema bilo kakvo negativno značenje, dodeljuje i mlađim trudnicama.

 

 

 

Ostavite komentar