Priče > Društvo

"AFERA" BCG VAKCINE? Pedijatar tvrdi: Da zaista ima neke OPASNOSTI, niko od nas ne bi ĆUTAO!

BCG vakcin se u nekim zemljama i ne daje, gde je tuberkuloza u manjem obimu

Izvor: K1info

23/03/2023 > 19:03

podeli vest:

"AFERA" BCG VAKCINE? Pedijatar tvrdi: Da zaista ima neke OPASNOSTI, niko od nas ne bi ĆUTAO!
Foto: Freepik.com


Vakcina protiv tuberkuloze (BCG), koja se bebama daje odmah po rođenju, povučena je iz upotrebe od strane proizvođača "Torlak" zbog minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka.

Pedijatar dr Saša Milićević, objasnio je da je do povlačenja došlo zbog efikasnosti vakcina, koja je nešto manja, ali da nema razloga za paniku. 

- Nije u pitanju toksični efekat, nego je efikasnost nešto manja. To je ono što su primetili na Institutu "Torlak", zbog čega su odlučili da tu svoju seriju povuku i da je zamene drugom. Naravno, to je izazvalo paniku i potpuno razumem ljude, pogotovu što je već ranije bila jedna afera sa BCG-om, kada je dat fiziološki rastvor, umesto vakcine. To takođe nije narušilo zdravlje bebe, jer je sve nadoknađeno. Ovo će se sigurno srediti, već je došla nova serija vakcina. To je vakcina protiv TBC-a, koji nije toliko čest - objasnio je Milićević, u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Mnogi roditelji odmah su se zabrinuli, da li su deca koja su primila ovu vakcinu bezbedna, a pedijatar kaže da nema razloga za paniku i da deca neće imati nikakve štetne efekte.

- Deca su zaista bezbedna, ta vakcina se daje jako dugo i ona štiti u nekom kasnijem periodu od tuberkuloze. Nema nikakve štetne efekte, sem stresa koji su roditelji doživeli. Mnogo bi bila veća šteta da to nije primećeno, pa da ta vakcina ne ostvari svoj efekat, koji treba. Vakcina je povučena zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji može biti nepotpun - rekao je dr Milićević u emisiji "Uranak“.

Simptomi koji ukazuju na tuberkulozu su:

- Kašalj koji traje duže vreme

- Iskašljavanje

- Krv

- Gubitak u telesnoj težini

- Noćno znojenje

On je i detaljno objasnio da ta vakcina neće stimulisati dovoljno naš imunološki sistem i biti spreman za kontak u kasnijem dobu sa osobama zaraženim tuberkulozom.

- Inače, ta BCG se u nekim zemljama se i ne daje, gde je tuberkuloza u manjem obimu. Kod nas je, na primer, ima u Novom Pazaru. Skoro je bilo nekoliko slučajeva dece koja su je dobila. Ova vakcina štiti od nekih jačih oblika tuberkuloze. Ako bi se dogodilo da neko baš bude u kontaktu sa nekom osobom koja ima tuberkulozu, BCG vakcina znači, ali to dete i onda mora da bude pod kontrolom i terapijom. Ovo obrazloženje o povlačenju znači, da bi dala manji imunski odgovor, kao kada bi se dala manja doza nekog antibiotika. Roditelji dece koja su primila ovu dozu BCG vakcine će biti kontaktirani, kako bi se deca ponovo vakcinisala i napominjem, da to neće imati nikakve štetne efekte za dete - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

Doktor Saša Milićević dodao je da reakcija na ovu vakcinu ne postoji, ali da može doći do blagog gnojenja na mestu gde je vakcina primljena.

Povlačenje ove serije BSG vakcine, izazvalo je ponovno nepoverenje roditelja, pa će sigurno morati da prođe određeni vremenski period, kako bi ponovo stekli poverenje u vakcine.

On je dodao da će sigurno biri raznih pitanja zabrinutih roditelja, kao i da će  ponovo biti poljuljano poverenje u vakcine.

- Trebaće malo vremena da se to povrati, ali da zaista ima neke opasnosti, niko od nas ne bi ćutao. Postoje indikacije, ako je to neko teško hronično oboljenje. Ukoliko je beba tog momenta bolesna, onda ne primi vakcinu. Tada se vakcina odlaže, dok dete ne bude zdravo. Retko je da dete dobije alergiju, kada je u pitanju ova vakcina. Tuberkuloza je bolest koju uglavnom odrasli prenose na decu. Doktor napominje, da mogu prenosioci da budu i deca, ali to je do 10. godine redak slučaj. Takođe ističe, da jedan zaraženi, može da zarazi čak 15 osoba. Deca i odrasle osobe, koje obole od tuberkuloze, moraju da budu pod strogim nadzorom lekara - poručuje pedijatar.

 

 

 

Ostavite komentar