Priče > Društvo

Slomljena GOSSIP GIRL s juga: Škola razbila VIBER grupu TRAČ, zabranila MOBILNE, ali pokušaja ŠVERCA - ima

Bilo je međusobnih vređanja, svađa oko svega i svačega, a u toj situaciju pojedina deca, posebno devojčice su bile povređene

Izvor: K1info/jugmedia.rs

23/03/2023 > 16:14

podeli vest:

Slomljena GOSSIP GIRL s juga: Škola razbila VIBER grupu TRAČ, zabranila MOBILNE, ali pokušaja ŠVERCA - ima
Foto: Freepik.com


Osnovna škola „Svetozar Marković“ u centru Leskovca pre dve i po godine zabranila je nošenje i upotrebu telefona u školi, nakon vređanja i svađanja đaka na Viber grupi Trač.

Ova odluka donesena je na inicijativu direktroke Tamare Janković, iako je bilo sporadičnih negodovanja među roditeljima i nastavncima.

- Negodovanje sam rešila razgovorima. I sada ima nekih koji smatraju da je odluka prestroga, ali je to manjina. Ima pokušaja da se unese mobilni na čas, ali nastavnici reaguju čim primete, pa se, evo, dva telefona trenutno nalaze kod mene i čekam da dođu roditelji da ih preuzmu - priča Jankovićeva za Jugmediu.

Odlučila se na ovaj korak kad je kap prelila čašu, odnosno, kada se rasplamsala svađa po školi zbog učeničke grupe Trač na Viberu, koje, inače, postoje u mnogim školama.

- Bilo je međusobnih vređanja, svađa oko svega i svačega, a u toj situaciju pojedina deca, posebno devojčice su bile povređene. Primetila sam patnju, pa smo su uspeli da razbijemo tu Viber grupu i od tada pažljivo osmatramao, jer, oni to mogu da rade i van škole - priča direktorka „škole pored reke“, kako stari Leskovčani nazivaju ovu elitnu obrazovnu ustanovu.

Gossip girl

Serija Gossip Girl, u Srbiji prevedeno na "Tračara"" prati burni život grupe bogatih tinejdžera koji pohađaju privatnu školu na Menhetnu u Njujorku.

Dok je odluka direktorke „Svetozar Marković“ prošla nezapaženo u javnosti, u drugim leskovačkim školama se ne usuđuju na takav „radikalan“ potez, pa nastavnici, posebno u srednjim školama, vode računa o svakoj izgovorenoj reči, a o pokušaju oduzimanja telefona na času nema ni govora.

- Bez ikakvog straha čačkaju po telefonu dok predajem. Moram vrlo suptilno da ih upozorim, ali upozorenja nemaju efekta jer posle minut isti učenik nastavlja po starom - priča profesorka jedne srednje škole.

Foto: Freepik.com

 

Nastavnik druge srednje škole kaže da mu ponekada dolazi da „iz sopstvene kože“.

- Uključe telefon i snimaju jedni druge, snimaju i mene. Zato moram da budem veoma obazriv, prosto ima utisak da sam pod prismotrom. Predlagao sam više puta direktoru da se telefoni ne unose na času, ali on se poziva na zakon koji ne reguliše tu materiju - ogorčen je ovaj profesor.

U Viber grupama u drugim grupama na društvenim školskim mrežama prisutno je u sajber nasilje, pa zbog toga sve češće posla imaju i ovdašnji sudovi.

Inače, tek 2. marta ove godine Ministarstvo prosvete je uputilo školama dopis, prema kome svaka škola internim aktom jasno da propiše način upotrebe mobilnih telefona učenika u školama. Tu se ostavlja mogućnost da se telefoni odlože u posebnoj prostoriji, ili isključe. To je bila samo preporuka, što je naišlo na kritike Unije sindikata prosvetnih radnika, koju su tražili da se, zapravo, reguliše zakonom.

Zato je OŠ „Svetozar Marković“ preteča i jedina škola na području Leskovca koja je zabranila nošenje i korišćene telefona na časovima, što je hrabar i ispravan potez.

 

Ostavite komentar