Priče > Društvo

OSMACI u petak i subotu polažu PROBNI ZAVRŠNI ispit: Koje predmete su odabrali?

Portal eVežbaonica daje mogućnost učenicima da se pripremaju za završni ispit

Izvor: K1info/rts.rs

23/03/2023 > 10:09

podeli vest:

OSMACI u petak i subotu polažu PROBNI ZAVRŠNI ispit: Koje predmete su odabrali?
Foto: ATA Images


Učenici osmog razreda će u petak i subotu polagati probni završni ispit za upis u srednje škole. Osmaci će prvi put umesto kombinovanog testa iz pet predmeta polagati test iz samo jednog koji su odabrali. Najviše osmaka izabralo je biologiju, a najmanje učenika se odlučilo da polaže test iz fizike.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić je rekao za RTS da je u skladu sa kalendarom za sutra i subotu predviđen probni završni ispit, koji će, kako je naveo, pomoći osmacima, ali i nastavnike i roditelje, da nauče sve procedure koje su potrebne za polaganje ispita.

- Sve je spremno. Svi su, što se kaže, na svojim mestima i jedva sutra čekaju da vide gde su to u odnosu na neko prosečno vreme u martu mesecu - rekao je Pašić.

Od 64.747 osmaka, najviše njih, 38 odsto, opredelilo se za biologiju, dok je 29 procenata učenika osmog razreda odabralo da polaže test iz geografije. Šesnaest odsto učenika polagaće test iz istorije, devet odsto hemiju, a fiziku je odabralo osam procenata osmaka.

Pašić je naveo da su učenici prilikom izbora u najvećem broju navodili da su birali omiljeni predmet.

Foto: ATA Images

 

Dodao je kako je pripremna nastava u školama počela i ranije nego što je trebalo i podsetio da je od prošle godine uspostavljen portal eVežbaonica.

- Portal eVežbaonica koji smo uspostavili prošle godine daje mogućnost učenicima da se pripremaju za završni ispit. Tu ima preko 4.200 zadataka iz svih sedam predmeta na svih osam jezika nacionalnih manjina na kojima se izučava nastava na teritoriji Republike Srbije. To su zadaci na tri nivoa; osnovni, srednji i napredni - naveo je Pašić.

Dodao je da učenici mogu da izaberu na kom nivou će raditi zadatke, ali i da mogu da obnove gradivo zahvaljujući lekcijama koje se nalaze na RTS Planeti, multimedijalnoj platformi javnog servisa.

 

Ostavite komentar