Priče > Društvo

Zvezda CRNOG TRŽIŠTA, u apotekama ga NEMA: Lek za dijabetičare u OGLASIMA za 200 EVRA

Endokrinolozi ukazuju da "ozempic" nije rešenje za mršavljenje, jer kada pacijent prestane da ga koristi, kilogrami se vraćaju

Izvor: K1info/blic.rs

21/03/2023 > 15:56

podeli vest:

Zvezda CRNOG TRŽIŠTA, u apotekama ga NEMA: Lek za dijabetičare u OGLASIMA za 200 EVRA
Foto: Pexels.com


Lek Ozempik, koji se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, ne može se pronaći u apotekama, ali može na oglasima i to po ceni od čak 200 evra.

Od kraja prošle godine u Srbiji vlada nestašica ovog leka, i to zato što ga neki ljudi koriste za mršavljenje!

Do zloupotrebe je došlo jer "ozempic" sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi kada je isuviše visoka. Međutim, smanjuje i apetit, što za posledicu ima mršavljenje.

Ima ga na crnom tržištu, a u apotekama ne

Uprkos nestašici, pacijenti se dovijaju na razne načine kako bi pronašli ovaj lek, a tu ima i onih koji na ovome pokušavaju da zarade.

Tako se lek "ozempic" pojavio na popularnom sajtu za kupovinu i prodaju stvari i to po ceni od 200 evra za jednu dozu. Kada je to otkriveno, oglas je brzo povučen.

Šta se zapravo dešava sa ovim lekom novinaru su pitali farmaceute u beogradskim apotekama. Oni su nam potvrdili da ovog leka uopšte nema već neko vreme bez naznaka da će ga biti u skorije vreme.

- Ovog leka za dijabetes tipa 2 nema već nekoliko meseci. On se nikad nije davao pacijentima bez urednog recepta lekara. Postoji lek koji može da se korist umesto njega, ali o tome donosi konačnu odluku lekar. Svakako ni taj lek "saksenda" ne može da zameni "ozempic" - rekli su u jednoj beogradskoj apoteci.

Foto: Pixabay.com

 

U drugim apotekama koje smo posetili kažu nam da se čeka kada će RFZO i Ministarstvo zdravlja da ih obaveste o tome kada će ovog leka biti opet.

- Ove lekove smo svakako izdavali u skladu sa pravilnicima i propisima Ministarstva zdravlja i RFZO koji su javno dostupni. Ni mi ne znamo šta će se dalje dešavati, kada će stići novi kontingent leka - rekli su u ovoj apoteci.

RFZO obavio rigoroznu kontrolu apoteka

Kako bi sanirala situaciju koliko je moguće RFZO je odmah obavestio sve zdravstvene ustanove i apoteke o ovome. Kontrola je obavljena za period od 1. juna do 30. septembra 2022. godine, a u postupcima koji su već završeni, utvrđene su nepravilnosti kao što je da je lek propisivan u većoj količini od potrebne za 30 dana, kao i da je propisivan mimo uslova pod kojim se ovaj lek izdaje o trošku RFZO, piše Euronews Srbija.

- Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo je kontrolu izdavanja leka "ozempic" u 73 zdravstvene ustanove i do sada utvrdio nepravilnosti u 46 ustanova - izjavila je nedavno direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i najavila da će protiv ustanova u kojima su utvrđene nepravilnosti RFZO pokrenuti postupak naknade štete.

Trend zloupotrebe "ozempica" krenuo je iz SAD, a najveći promoteri njegove primene za mršavljenje bili su rijaliti zvezdom Kim Kardašijan i milioner Ilon Mask. Oni su na društvenim mrežama govorili o njegovom pozitivnom dejstvu na gubljenje kilograma. To je izazvalo pravu pomamu i globalnu nestašicu medikamenta.

Šta je lek "ozempic"

Endokrinolozi kažu da je "ozempic" lek sa kompleksnim delovanjem, koji je u Srbiji registrovan samo za lečenje dijabetesa tip 2. U Srbiji se na tržištu može naći u dozama 0,25 miligrama, 0,5 i 1 miligrama. Aktivna supstanca tog leka je semaglutid koji dovodi do mršavljenja. Lek u dozi od 2,4 miligrama sa tom aktivnom supstancom zvanično je registrovan u SAD kao lek za mršavljenje.

Endokrinolozi ukazuju da lek "ozempic" nije rešenje za mršavljenje, jer kada pacijent prestane da ga koristi izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju. Problem je što se ne odriču starih životnih navika, jedu nezdravu hranu, slabo se kreću, te efekat terapije ne može da bude dugoročan.

 

Ostavite komentar