Priče > Društvo

PAZITE ŠTA NARUČUJETE: Uhvaćeno 80 INTERNET STRANICA koje NELEGALNO prodaju dijetetske SUPLEMENTE

Neki od njih mogu izazvati mučninu i povraćanje, smanjenje pamćenja i raznih osipa po koži

Izvor: K1info/Tanjug

19/03/2023 > 19:26

podeli vest:

PAZITE ŠTA NARUČUJETE: Uhvaćeno 80 INTERNET STRANICA koje NELEGALNO prodaju dijetetske SUPLEMENTE
Foto: screenshot/Tanjug


Na internet tržištu dijetetskih suplemenata u Srbiji postoji oko 80 internet stranica na kojima se prodaju artikli, koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja. Pojedini mogu proizvesti ozbiljne probleme od najblažih neželjenih efekata propraćenih mučninom i povraćanjem, pa do smanjenja pamćenja i raznih osipa po koži.

Sekretarka Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost Privredne komore Srbije (PKS) Mirjana Vučićević, rekla je da je potrebna stalna edukacija javnosti kako bi upotreba dodataka ishrani bila što bezbednija.

Zbog široke upotrebe dijetetskih suplemenata, podseća ona, često se dešava da ne dolazi do neophodne konsultacije sa lekarom, a dešava se, kako kaže, da se bez znanja o mogućim neželjenim interakcijama pristupi konzumiranju.

- Mi smo identifikovali preko 80 internet stranica i veliki broj oglasa na kojima se nudi prodaja dodataka ishrani, koji nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja. Da bi dodatak ishrani mogao biti u prometu neophodno je da je upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja. Toj notifikaciji prethodi kategorizacija na jednom od dva Farmaceutska fakulteta i kontrola zdravstvenih istravnosti u nekom od Instituta za javno zdravlje - rekla je za Tanjug Vučićevićeva.

Kako navodi, u Srbiji dozvolu za promet dijetetskih suplemenata ima više od 9.500 proizvoda, od kojih je 28 proizvedeno kod nas.

- Zbog velike upotrebe dijetetskih suplemenata beleži se konstantan rast potrošnje, tako da je od 2018. do 2022. godine cena porasla za 90 odsto, a količina suplemenata za 44 odsto - rekla je sekretarka iz PKS-a.

Samo kroz apoteke, kako ističe, prošle godine je prodato 47 miliona pakovanja dodataka ishrani, a atipično je to da nisu samo apoteke kanali prodaje, već i razni marketi sa prehrambenom robom.

Na događaju koji organizuje PKS 4. aprila biće predstavljena analiza nelegalnog internet tržišta dijetetskih suplemenata, i biće govora o javnom zdravstvenom značaju upotrebe dijetetskih suplemenata. Na skupu će govoriti predstavnici Ministarstva zdravlja sektora za inspekcijske poslove, predstavnici farmaceutskog fakulteta, kao i predstavnik Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Na istom skupu, kaže ona, govoriće se o nelojalnoj konkurenciji, a sagovornici će biti predstavnici Ministarstva trgovine, pripadnici MUP-a iz sektora za borbu protiv privrednog kriminala, kao i predstavnici Uprave carina.

Foto: Shutterstock

 

Kada je reč o legalnom prometu suplemenata, iz PKS-a poručuju da iz Srbije prošle godine izvoz ovih proizvoda iznosio 35,7 miliona dolara, dok smo uvezli dodatke ishrani u vrednosti od 71,2 miliona dolara.

- Podaci pokazuju da je u apotekama tokom prošle godine prodato dijetetskih suplementa za 229,5 miliona evra. To je rast od oko 11 odsto u odnosu na 2021. Dijetetski suplementi proizvedeni u Srbiji najviše se izvoze u zemlje regiona BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, a uvozimo najviše iz Nemačke, Italije, Poljske, SAD, Velike Britanije i Slovenije - rekli su iz PKS.

Generalni direktor kompanije AbelaPharm Davor Korčok ističe da su dijetetski suplementi izuzetno važna grupa proizvoda, ali i da su to farmaceutsko dozvoljeni oblici, što znači da postoje neželjena dejstva i kontraindikacije ukoliko dođe do nepropisne upotrebe.

- Dijetetski suplement ima ulogu da pomogne u određenom stanju ili spreči napredovanje bolesti. U falsifikatima mogu da se nađu nedozvoljene komponente, ili dozvoljene u neodgovarajućim količinama. To je ozbiljan problem koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija od najblažih neželjenih efekata propraćenih mučninom i povraćanjem pa do smanjenja pamćenja i raznih osipa po koži - rekao je Korčok.

On kaže da u Srbiji postoje kvalitetni proizvođači dijetetskih suplemenata koji poštuju određene standarde kvaliteta, kao i nacionalnu i evropsku regulativu.

- U poslednjih 15 godina dodaci ishrani zauzimaju veliko mesto na tržištu - rekao je Korčok.

 

 

 

Ostavite komentar

Petar

Siva ekonomija i puno nelegalnih firmi mozete da nadjete i na kupujemprodajem sajtu. Ja bih ih naterao da ugase naloge svim nelegalnim prodavcuma. Licna upotreba oglasa nije da neko nudi stotine proizvoda. To urusava rad legalnih preduzetnika koji placanu porez ovoj drzavi.

19.03.2023 20:11