Priče > Društvo

Oboleli od MALGNIH BOLESTI imaće pravo da BESPLATNO zamrznu REPRODUKTIVNI materijal

Žene starosti do 40 godina i muškarci do 50 godina imaju priliku da se ostvare kao roditelji

Izvor: K1info/blic.rs

17/03/2023 > 15:22

podeli vest:

Oboleli od MALGNIH BOLESTI imaće pravo da BESPLATNO zamrznu REPRODUKTIVNI materijal
Foto: Unsplash.com


Kako bi imali priliku da se ostvare kao roditelji, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da je usvojen pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti omogućava da o trošku RFZO-a zamrznu reproduktivni materijal.

Oni su rekli da o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, da zamrznu jajne ćelije, spermatozoide ili embrione pre početka lečenja od kancera, imaće žene do 40 godina starosti i muškarci do 50 godina.

Uslov je da već nemaju zamrznut reproduktivni materijal i nemaju dete, odnosno nemaju dete u postojećoj zajednici kao i da nemaju metastaze i da je indikovana primena hemioterapije, istakli su u saopštenju.

Svi osiguranici pre zamrzavanja reproduktivnog materijala moraće da dobiju mišljenje lekara različitih specijalnosti, a zatim će biti upućeni na nadležnu komisiju za biomedicinski potpomognutu oplodnju koja daje konačnu saglasnost za proceduru zamrzavanja.

Ovo pravo će početi da se primenjuje posle davanja saglasnosti Ministarstva zdravlja na navedeni pravilnik, navedeno je u saopštenju.

 

 

Ostavite komentar