Priče > Društvo

Naša TUŽNA STVARNOST: Mame ODUSTAJU OD KARIJERE da bi BRINULE o deci sa poteškoćama u razvoju, česti i RAZVODI

Roditelji treba da znaju da imaju pravo na uslugu pomoć u kući, kao i na ličnog pratioca

Izvor: K1info/Tanjug

14/03/2023 > 21:28

podeli vest:

Naša TUŽNA STVARNOST: Mame ODUSTAJU OD KARIJERE da bi BRINULE o deci sa poteškoćama u razvoju, česti i RAZVODI
Foto: Shutterstock


U Beogradu je danas organizovan okrugli sto Mreže za podršku majkama i negovateljicama dece sa smetnjama u razvoju i retkim bolestima "Stamena nije od kamena", sa ciljem da se roditelji povežu i rade zajedno na rešavanju problema sa kojima se susreću svakodnevno u brizi i nezi dece sa poteškoćama u razvoju.

Kako je istakla predsednica udruženja "Evo ruka" Ana Knežević, potrebno je pre svega da roditelji poznaju zakone, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, da znaju ko odlučuje o pravima koja mogu da ostvare.

- Rešenje koje sam ja videla, jeste da nam je potrebna mreža koja će se baviti podrškom majkama, a priču o porodicama treba da skrenemo pre svega na majke - rekla je Knežević.

Ona dodaje da nema ni kontinuiteta u informisanju i da se o problemima priča samo onda kada se obeležava neki dan. Knežević je dodala da u Beogradu postoji samo jedna usluga na koju imaju pravo roditelji dece sa poteškoćama u razvoju, a to je lični pratilac, koju koristi 630 dece, dok je 350 na čekanju.

Nema dovoljno pratilaca

Ona je ukazala da trenutno nema dovoljno pratilaca, ali da se broj korisnika te usluge iz godine u godinu povećava i da u sistem uđe 20 do 40 porodica.

Roditelji treba da znaju da imaju pravo i na uslugu pomoć u kući i da mogu da je ostvare, što je posebno važno za majke i da u Beogradu za sada postoje dve organizacije koje pružaju ovu uslugu.

Foto: Freepik.com

 

 

Predsednica Ženskog udruženja kolubarskog okruga, Jelena Ružić, kaže da su sproveli istraživanje i o majkama koje se brinu o deci sa poteškoćama u razvoju i prvi podaci govore da među njima ima svih starosnih grupa, kao i različitog nivoa obrazovanja, a nisu u mogućnosti da se bave svojim profesijama.

- Preko 70 odsto žena koje rade, ne rade puno radno vreme, jer moraju da brinu o deci, dok 30 odsto njih ima neko hronično oboljenje, a brine o deci - rekla je Ružić.

Mame odustaju od karijere

Istraživanje je pokazalo i da 60 odsto njih ulaže više od osam sati dnevno na brigu o deci koja imaju određene poteškoće u razvoju. U istraživanju se navodi da je najveća podrška suprug, ali da nisu dovoljno uključeni i da zbog toga često dolazi do razvoda.

U istraživanju su žene najnižu ocenu dale kada je u pitanju saradnja sa centrima za socijalni rad, a najvišu za saradnju sa specijalizovanim školskim ustanovama.

Nevena Petrović Jojić, predsednica Udruženja saveta roditelja sa autizmom kaže da je dugotajan proces u ostvarivanju prava i velika borba i da je važna podrška roditelja sa sličnim problemima.

- Imamo mame koje su samohrane ili odustaju od posla, karijere, otac radi, opterećenost je velika i potrebno je da se ujedinimo kao roditelji, sistemsko rešenje i edukacija roditelja - rekla je Petrović Jojić.

Jedna od mama, Marija Ceklić, kaže da mame moraju da znaju nisu same i da im nam je pružena ruka, pre svega organizacije kao što je ,,Evo ruka" kojoj se priključila pre šest godina kada je dobila dete koje ima poteškoće u razvoju.

 

Ostavite komentar