Priče > Društvo

Uloženo MILION dolara u rekonstrukciju: Svetska NEGA u Srbiji za decu OBOLELU od PLUĆNIH BOLESTI

Uložena sredstva dolaze iz Evropske komande američke vojske

Izvor: K1info/Tanjug

09/03/2023 > 18:52

podeli vest:

Uloženo MILION dolara u rekonstrukciju: Svetska NEGA u Srbiji za decu OBOLELU od PLUĆNIH BOLESTI
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Ambasador SAD Kristofer Hil prisustvovao je danas svečanom otvaranju Odeljenja za pulmologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", koje je renovirano zahvaljujući sredstvima Programa humanitarne podrške evropske komande Sjedinjenih Američkih država (EUCOM) i istakao da će deca obolela od plućnih bolesti imati od sada svetsku negu i u Srbiji. 

Hil je rekao da je Odeljenje za pulmologiju značajno zbog lečenja dečijih plućnih bolesti koje su veoma opasne po zdravlje, ali i smrtonosne, zbog čega su rekonstrukcija i ulaganje u ovo odeljenje veoma važni.

- Sada će mali pacijenti dolaziti ovde zajedno sa svojim roditeljima i ono što je bitno, mogu da očekuju da će dobiti najbolju negu i lečenje, koje bi dobili bilo gde u svetu - rekao je Hil. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

On je naglasio da bez lekara i osoblja ovaj prokjekat ne bi bio realizovan i da mu je čast da bude zajedno sa njima. 

On ističe da sredstva koja su uložena dolaze iz Evropske komande američke vojske koji su bili veoma posvećeni ovom projektu i dodao da će se saradnja i dalje nastaviti.

Zamenik Instituta za zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" Vladan Vukomanović  je rekao  da je urađena temeljna rekonstrukcija važnog dela i odeljenja Inistuta.

- Ovde je napravljen veliki pomak, ne samo u prostornom delu, već i kvalitativnom smislu, jer se deci pružaju daleko bolji uslovi za boravak i lečenje - naglasio je Vukomanović. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

On je rekao da je ova zdravstvema ustanova osnovana još 1950. godine i da su još tada SAD i njene institucije doprinele da se razvije i formira ovakav Institut, zajedno sa idejama koje je imao dr Vukan Čupić čije ime nosi ovaj Insitutut.  

- Ovo je samo početak i najava rekonstrukcije Instituta u celini - rekao je Vukomanović i dodao da je važno da deca u što kraćem periodu dobiju dijagnostiku i lečenje i da je to omogućeno  sada ovom rekonstrukcijom.

Načelnik Odeljena za pulmologiju dr Aleksandar Sovtić, ističe da je ono što je pre 15 godina započeto, a to je bilo ulaganje u opremu, bilo dobra investicija i ona je rezultirala projektom koji je trebalo da bude realizovan 2019. godine, ali je sprečen zbog epidemije koronavirusa, međutim zahvaljujući ambasadi SAD uspešno je sproveden i uslovi za rad i lečenje su sada na svetskom nivou. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Uloženo je milion dolara za rekonstrukciju, ono što je novo je kompletna zamena svih infrastrukturnih važnih elemenata od razvoda medicinskog gasa, koji je naročito važan, zatim struja, voda, kanalizacija i reorganizovan je i završni deo odeljenja da bi se  omogućila izolacija posebno osetljivih grupa pacijenata koji su u riziku od drugih infekcija - rekao je Sovtić. 

Sovtić je rekao da je ovo tercijalna ustanova koja zbrinjava pacijente iz celog regiona i iz Srbije sa najtežim bolestima pluća i da su im sada dostupni svi nivoi usluga i lečenja. 

 

 


 

 

Ostavite komentar