Priče > Društvo

Freedom House: Srbija sve manje SLOBODNA ZEMLJA, problem su PROTESTI, PRITISCI na medije, HULIGANI...

Od zemalja u regionu u slobodne zemlje spadaju samo Hrvatska i Slovenija

Izvor: K1info/Tanjug

09/03/2023 > 13:27

podeli vest:

Freedom House: Srbija sve manje SLOBODNA ZEMLJA, problem su PROTESTI, PRITISCI na medije, HULIGANI...
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Nevladina organizacija Freedom House objavila je novi izveštaj o stanju sloboda u svetu u kome je 2022. godina označena kao prekretnica u globalnoj borbi za demokratiju, navodi da su slobode u celom svetu u padu, a da je ruska agresija dovela do kršenja ljudskih prava u Ukrajini.

U izveštaju koji se objavljuje svake godine, a koji je sada nazvan “Obeležavanje 50 godina borbe za demokratiju" Srbija se i dalje svrstava u delimično slobodne zemlje, uz ocenu da se poslednjih godina beleži pad sloboda.

U izveštaju se navodi da je Srbija parlamentarna demokratija sa višestranačkim izborima, uz ocenu da vladajuća stranka ima uticaja na smanjenje političkih prava i građanskih sloboda, na nezavisne medije, opoziciju i organizacije građanskog društva.

Freedom House ocenjuje da je tokom 2022. bilo kršenja slobode okupljanja, kao i represije na protestima, a dodaje se da je otkazano održavanje Evroprajda u septembru u Beogradu, zbog navoda o "pretnji desničarskih grupa", što je naišlo na kritike nevladinih organizacija i aktivista.

Navode i da je u protekle dve decenije došlo do mirne tranzicije vlasti, a politički sistem je i dalje konkurentan. 

U izveštaju se ocenjuje da je tokom predizborne kampanje bilo zloupotrebe javnih resursa, a da su medijski uslovi bili povoljniji za vladajuću stranku, ali da su sve političke stranke učestvovale na izborima.

Foto: Tanjug/Tanja Radovanovic

 

Za izborne zakone se kaže da u velikoj meri odgovaraju međunarodnim standardima, ali da je primena postojećih pravila manjkava u nekim aspektima. 

Freedom House ocenjuje i da birači uživaju značajan stepen slobode da donose političke odluke.

Navode i da su posmatrači prijavili brojne neregularnosti tokom kampanje i na sam dan izbora, ali da su tokom kampanje ključne slobode bile poštovane, a da je ODIHR izrazio zabrinutost u vezi sa nedostatkom autonomije u radu REM-a kao i transparentnosti finansiranja kampanje. 

Kada je u pitanju rad vlade, ukazuju na nedovoljnu transparentnost kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti i javni tenderi.

Prema oceni Freedom House, medijske slobode ugrožene su pritiscima na novinare, nejasnim medijskim vlasništvom, a ocenjuje da vladajuće stranke imaju veliku medijsku zastupljenost na javnim servisima. REM je kritikovan zbog nedostatka nezavisnosti, posebno kada se odlučuje o dodeli nacionalnih frekvencija i dodaje da potencijalna peta frekvencija nije dodeljena do kraja godine.

Za Freedom House radikalna desnica i nasilni navijači kojima smetaju etničke manjine, LGBT+ zajednica i dalje su razlog za zabrinutost.

Foto: Starsport

 

Oni sa druge strane ocenjuju da žene uživaju jednaka politička prava i imaju koristi od rodne kvote na partijskoj listi. 

Iako je broj hapšenja i krivičnog gonjenja za korupciju porastao poslednjih godina, smatraju da su presude visokog profila retke. 
Kada je u pitanju Kosovo, navode da je i dalje delimično slobodno i da beleži pozitivan pomak u prošloj godini od četiri boda.

Od zemalja u regionu Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Albanija svrstane su u delimično slobodne zemlje, a Hrvatska i Slovenija u slobodne. Za Crnu Goru se navodi i da u zemlji vlada politička i institucionalna kriza "zbog nestabilne i promenljive parlamentarne većine” i paralisanog Ustavnog suda.  

Među zemljama koje su označene kao slobodne su Australija, SAD, Velika Britanija, Kanada, Finska, Nemačka...

Najgore rangirane zemlje su Južni Sudan, Sirija, Eritreja, Severna Koreja, Evatorijalna Gvineja, Centralno-afrička Republika, Tadžkistan, Avghanistan, Belorusija, Saudijska Arabija, Somalija, Azerbejdžan, Kina, Mjanmar i Jemen.

 


 

 

Ostavite komentar